IT-kriminella spionerar

Du kan vara undersökt av hackare

Att använda sökmotorer för att hitta din e-postadress och telefonnummer har blivit ett verktyg för kriminella på internet.

13 februari 2013

Om du får ett e-brev från en kollega som frågar dig om något så oskyldigt som skidåkning, så kan det i själva verket vara någon som försöker kartlägga dig. Det är bland annat en kinesisk grupp kriminella som kallar sig The Comment Group, som specialiserat sig på att kartlägga privatpersoner för att därefter ta kontakt med dem via e-brev i avsikt att spionera på företag och verksamheter. - De satsar på den svagaste länken i ett företag, säger Jaime Blasco som är säkerhetsspecialist för Alienvault i en intervju med BBC. Utöver att spionera på verksamheter via medarbetare, använder de kriminella sökmotorer, sociala nätverk och i en del fall även företags intranät för att få så mycket information som möjligt.

När de har samlat ihop tillräckligt mycket information, används denna för att skicka anpassade e-brev som framstår som att de kommer från dina kolleger eller din chef. Avsikten är att få dig att dela med dig av hemlig information, eftersom det verkar som att du fått e-brevet från någon du litar på.

Nyligen gick Coca-Cola miste om ett avtal värt över tio miljarder kronor, efter att detaljer om en affär med ett kinesiskt läskedrycksföretag läckt utanför företaget.

Så här håller du kriminella borta från ditt Facebook-konto

Vinn kriget mot skräpet

Surfa anonymt

Kanske är du intresserad av...