iphonescan

Du får inget nytt fingeravtryck

Möjligheten att identifiera sig med hjälp av fingeravtryck blir allt vanligare, och är ofta en mycket praktisk lösning. Tekniken har dock en baksida eftersom du inte kan få något nytt fingeravtryck om det blir stulet.

30 oktober 2015

Användande av biometrisk identifikation, det vill säga med fingeravtryck, irisavläsning eller ansiktsigenkänning, ökar i rask takt. Än så länge är det bara Apple och Samsung som erbjuder betaltjänster där identifieringen görs med fingeravtryck, och än så länge bara i USA, Storbritannien och Sydkorea, men det kan bli vanligare i framtiden. Antalet transaktioner som godkändes med fingeravtryck i stället för med PIN-kod eller lösenord har varit 130 miljoner i år, men enligt forskningsrapporten Mobile Identity, Authentication & Tokenisation 2015–2020 förväntas det antalet öka till fem miljarder 2019.

Den främsta orsaken till den förväntade ökningen är fler mobiltelefoner med fingeravtrycksläsare i kombination med kontaktfria betallösningar där man använder mobiltelefonen i stället för bankkort eller kontakter för att betala.

Detta är dock inte helt oproblematiskt med de höga krav detta ställer på personskydd och säkerhetslösningar. En av författarna bakom den tidigare nämnda rapporten, Dr Windsor Holden, har kunnat via ett utbrett säkerhetshål visa att fingeravtrycksinformationen från en HTC One Max-telefon lagras okrypterat både på telefonen och hos en nättjänst som är tillgänglig över hela världen.

"Om någon hackar ett lösenord eller en PIN-kod är det lätt att ersätta. Om någon stjäl den biometriska informationen, oavsett om det handlar om fingeravtryck, irisavläsning eller ansiktsigenkänning, är skadan omöjlig att reparera", säger Dr Holden. Problemet är att lösenord or något du har, medan biometrisk information är något du är, för att citera en annan rapport från Juniper Research. Har du blivit bestulen på den information som är ditt fingeravtryck, är det oanvändbart för resten av livet.

Kanske är du intresserad av...