hacker

5436 säkerhetshål hittade i år

Det vimlar av säkerhetshål i populära program och operativsystem, och det har framför allt varit Apples operativsystem som förtjänat dåligt rykte.

12 november 2016 av Steffen Nielsen

Företaget CVE håller ständigt ett vakande öga över säkerhetshål i populär programvara, och det är ingen uppmuntrande information som de har kommit fram till. Bara i år har man upptäckt 5436 sårbarheter som kan utnyttjas av hackare med hjälp av sabotageprogram.

CVE undersöker även vilka program och operativsystem som är de mest sårbara. 2015 "vann" Apples operativsystem OS X före deras mobila operativsystem iOS. På tredje plats fanns det illa omtyckta Adobe Flash Player tätt följt av Adobe Air och Internet Explorer.

Nu är givetvis inte den kompletta statistiken för 2016 tillgänglig, men redan nu verkar det som att det kommer att bli stora skillnader i den inte speciellt ärofyllda topplistan, då Mac OS X ligger på 10:e plats och iOS på 13:e. Medan Apple har fallit på listan så har det inte gått lika bra för Google då deras operativsystem Andoid är den farligaste produkten alla kategorier medan deras webbläsare Chrome är den farligaste webbläsaren på en total 14:e plats.

CVE:s webbplats kan du läsa detaljerad statistik om årets värsta säkerhetshål.

Läs även: Bra kundservice från hackare

Kanske är du intresserad av...