Win XP logo

Hackarnas kommande mål

Säkerhetsexperter varnar för framtida användande av Windows XP.

13 augusti 2013

I april 2014 lägger Microsoft ner supporten för det tolv år gamla operativsystemet Windows XP. Det betyder blanda annat att det inte längre kommer att uppdateras eller få några nya säkerhetsuppdateringar för nyupptäckta säkerhetshål. Den nedlagda supporten menar säkerhetsexperter kan komma att leda till att operativsystemet kan bli hackares nya favoritmål, eftersom bristerna i säkerheten aldrig kommer att åtgärdas. Man misstänker även att nya säkerhetshål som upptäcks fram till nedläggningen kommer att försöka hållas hemliga av hackare, för att lättare kunna inleda en våg av attacker när supporten läggs ner.

  • Om någon upptäcker ett säkerhetshål i XP i dag och publicerar informationen kommer Microsoft att släppa en säkerhetsuppdatering om några veckor. Men håller de inne med informationen till efter april nästa år kan de tjäna mer än dubbelt så mycket på att sälja informationen, säger Jason Fossen säkerhetsorganisationen SANS.

Detta kan leda till att det under de kommande månaderna kommer att framstå som att hoten mot operativsystemet sjunker, när de i själva verket bara avvaktar tills supporten läggs ner, för att därefter slå till.

Kanske är du intresserad av...