En tætpakke gade på en sommerdag.

I kampen mot coronaviruset delar nu Google insamlad data om hur människor förflyttar sig.

Google delar data för att bekämpa coronaviruset

Att Google samlar så mycket information om oss som de bara orkar vet vi. Nu ska insamlat data användas i kampen mot covid-19.

I ett försök att hjälpa samhället att stoppa spridningen av coronaviruset covid-19, börjar Google nu dela den information som de samlar in om oss alla som bor på den här planeten.

Googles initiativ kallas för Community Mobility Reports och det kan användas på flera sätt.

Informationen som delas är hur och när människor rör sig på olika platser. Det kan till exempel handla om vilka transportsystem som är högt belastade vid vissa tidpunkter.

Med Community Mobility Reports hoppas Google att myndigheter och företag kan få bättre koll över befolkningens rörelsemönster. Tanken är att beslutande organ ska kunna se om åtgärder som till exempel hemarbete verkligen fungerar.

Läs mer om hur Google i vanliga fall använder den här informationen.

Helt anonymt

Google garanterar att all data som delas är anonymiserad. Det innebär att informationen bara visar tendenser i de allmänna rörelsemönstren på olika platser och att det inte går att identifiera enskilda personer.

Är du oroad över det faktum att Google alltid vet var du är, kan du stänga av platshistoriken i mobiltelefonen. Då kan nämligen inte Google spåra dig. Å andra sidan skulle det då inte finnas pålitliga data om hur människor rör sig i samhället.

Läs mer om att stänga av platshistoriken.

Här finns informationen

Community Mobility Reports innehåller för närvarande information för 131 länder och regioner, men fler ska enligt Google tillkomma.

Vill du se hur människors rörelsemönster har förändrats eller om du bara vill se hur Google kan använda insamlad information kan du läsa den ständigt uppdaterade Google Mobility Report själv.

Här finns den svenska delen av rapporten i pdf-format.

Kanske är du intresserad av...