Kontaktös betalning med betalkort

De kontaktlösa betalkorten resulterar i färre bedrägeriförsök.

Färre bedrägerier med kontaktlösa betalkort

Kontaktlösa betalkort gör det svårare för kriminella att använda stulna bankkort.

7 september 2018 av Martin Haverholm

Det blir allt vanligare med kontaktlös betalning när man halar fram betalkortet. För mindre belopp räcker det att hålla kortet mot butikens kortläsare.

Den nya tekniken gör det inte bara enklare att betala, det gör det också svårare för kriminella att använda stulna kreditkort.

Ett av de enklaste sätten för kriminella att komma åt ett kreditkort är att ställa sig bakom någon i kassakön och försöka se vilken pinkod framförvarande knappar in. När de väl har koden är det ofta en smal sak att stjäla kortet och börja använda det.

Det vanliga är att den kriminelle går till närmaste bankomat och tar ut så mycket pengar det bara går. Men tack vare det ökande antalet kontaktlösa betalningarna, där man inte behöver knappa in någon pinkod, minskar risken för det här typen av bedrägerier markant.

Kortbedrägerierna ökar generellt

Även om de kontaktlösa korten försvårar för kriminella, ökar antalet bedrägeriet med betalkort rent allmänt.

Det finns många sätt att komma över betalkortsuppgifter. Ett exempel är skimning, det vill säga avläsning av kortets magnetremsa. Ett annat är att skriva av den tresiffriga ccv-koden på kortets baksida när man lämnar ifrån sig kortet på en restaurang eller i en bar.

Ett annat vanligt bedrägeri är att via e-post fråga efter uppgifter om betalkort och hävda att det är ens bank som behöver informationen.

> Mer att läsa om säkerhet

3 råd för att skydda sig

  1. Använd kontaktlös betalning så ofta det går. Då riskerar du inte att någon kikar över din axel och ser pinkoden.
  2. Se dig om när du måste använda pinkoden. Se till att ingen annan ser vad du knappar in för siffror.
  3. Lär dig pinkoden utantill. Ha den aldrig nedskriven på en lapp i plånboken.

Många butiker erbjuder även betalning via Apple Pay, Samsung Pay eller Swish, där betalningen sker via mobiltelefonen. Ofta går det i dessa fall bara att hålla upp mobiltelefonen intill butikens kortläsare.

Detta anses vara en säker betalningsmetod eftersom det inte behövs någon pinkod.

Mer att läsa: 4 appar som ersätter kreditkortet

Komplett säkerhetspaket med PC-tidningen

Utpressningsvirus, skadliga program och virus smittar varje dag datorer över hela världen.

Säkerhetsfel i operativsystem, appar och gamla program lämnar dörrar öppna för hackare att ta sig in på olika sätt i datorn eller mobiltelefonen för att komma åt persondata eller kreditkortsinformation.

Du kan göra mycket för att skydda dig. Använd ett antivirusprogram, se till att ha aktuella säkerhetskopior av såväl datorn som mobilen och använd skräppostfilter för att stoppa de flesta av bedrägeribreven.

Vi har samlat ihop 10 kraftfulla program i ett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade av redaktionen och du hittar dem alltid i senaste versioner i Fördelszonen. Till varje program får du dessutom steg för steg-instruktioner som hjälper dig att få ut mesta möjliga av programmen.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen med full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor. 

Kanske är du intresserad av...