IOCTA-rapport, Europol, Security-rapport säkerhet

Nya hot dyker upp vid horisonten. Europol har släppt en rapport som berättar vad som hotar din dator just nu.

Europol: Här är de stora hoten mot din dator

Nätfiske och utpressningsprogram är stora hot mot din dator, och du är än mer i farozonen om din information har läckt på internet.

Vilka är de största hoten mot din dator just nu? Det har Europol, den europeiska polisen, tagit reda på. 

Resultaten av undersökningen för 2019 har nu publicerats i en stor rapport.

Här presenterar vi de största hoten baserat på data från hela Europa, samt våra rekommendationer för hur du kan skydda dig.

Ransomware är fortfarande största hotet

Att kidnappa filer och kräva en lösensumma för att ge tillbaka dem är fortfarande ett stort hot. Enligt rapporten har förekomsten av ransomware gått ner en aning, men det är fortfarande det största enskilda hotet mot både företag och privatpersoner.

Lösning: I PC-tidningens Fördelszonen finns programmet Acronis Ransomware Protection som kan skydda mot de värsta typerna av utpressningsprogram. 

Glöm inte att du måste vara läsare av PC-tidningen, antingen lösnummerköpare eller prenumerant, för att kunna hämta program i Fördelszonen. I gengäld får du testade och säkra versioner av programmen samt steg för steg-guider på svenska för att du snabbt och enkelt ska kunna börja använda programmen.

> Teckna en prenumeration på PC-tidningen från 29 kronor - se våra olika erbjudanden här

Nätfiske gör dig sårbar

Hackare hittar ständigt på nya metoder för att via nätfiske försöka lura av dig exempelvis kontoinformation, genom att låtsas att meddelandena verkar komma från någon som du litar på.

Nätfiske är nästan alltid hackarnas "ingång" till större system som exempelvis företag och offentliga institutioner.

Lösning: Du skyddar dig bäst mot nätfiske genom att förstå hur de kriminella försöker lura dig. Läs också: Så blir du lurad av hackare

Skydda din digitala information

Hotet från nätfiske är störst för företag och privatpersoner som har förlorat information. Om exempelvis e-postadresser finns tillgängliga på internet är det större risk att dessa kommer att användas för riktade attacker mot kontoinnehavarna.

Du behöver med andra ord vara extra uppmärksam om du hör talas om en dataläcka där din e-postadress och annan information kan ha läckt.

Lösning: På hemsidan Haveibeenpwned kan du kontrollera om din e-postadress har funnits med i någon läcka. I så fall bör du omedelbart ändra lösenord till alla de platser där du använder den drabbade e-postadressen.

Utöver dessa konkreta hot beskriver rapporten även barnporr på internet, hackerangrepp mot företag som bedrägerier med kreditkort och onlinebetalningar som stora insatsområden för den europeiska polisen.

Kanske är du intresserad av...