Cryptomining ransomware

Två hot har dominerat internet under årets första hälft.

© Shutterstock

Detta är de största IT-hoten 2018

Två hot har under årets första hälft raserat flest datorer, telefoner och pekdatorer. Det handlar om utpressningsprogram och cryptomining, och de är de största hoten på internet.

Varje dag utvecklar IT-kriminella nya vapen för att attackera och bryta sig in i din dator, telefon och pekdator, med din plånbok som slutgiltigt mål.

Under årets sex första månader är det två hot som står bakom en majoritet av angreppen.

Det är slutsatsen i säkerhetsföretaget Check Point rapport Cyber Attack Trends 2018 Mid-Year Report.

Cryptomining är det största hotet

Just nu är det mest utbredda hotet farliga så kallade crytominers som infekterar och utnyttjar datorkraften i din telefon, dator och pekdator för att utvinna så kallad kryptovaluta - en digital valuta som skapas genom att utföra matematiska beräkningar.

Totalt har 42 procent av världens företag och organisationer i olika omfattning drabbats av cryptomining, och de skadliga programmen sprider sig genom det mesta från Facebooks meddelandetjänst Messenger till reklam på YouTube.

Så undviker du cryptomining

Symptomen för en så kallad cryptomininginfektion kan vara väldigt svåra att upptäcka eftersom det infekterande försöker hålla sig så dolt som möjligt och inte påverkar datorns operativsystem eller installerade program. Ofta begränsar sig symptomen till att datorn arbetar långsammare och processorn blir varmare eftersom det oavbrutet arbetar på full kapacitet. 

Det bästa skyddet är att alltid hålla sina säkerhetsprogram uppdaterade och att installera ett tillägg till webbläsaren som kan blockera hoten innan de kan aktiveras - till exempel tillägget CoinBlock till Chrome.

Kryptokapning är ett annat farligt hot som växer explosionsartat.

Utpressningsprogram inte längre största hotet

Utpressningsprogram, som tidigare har varit det mest utbredda hotet mot datorer, har nu hamnat på andra plats på listan över de mest utbredda hoten. 

Det är dock fortfarande ett stort hot och allt från privatpersoner till sjukhusdatorer drabbas av utpressningskravet att betala pengar för att få tillbaka filer eller kontrollen över datorn.

Enligt Check Point-rapporten utvecklas nya utpressningsprogram så snabbt att det har blivit svårt för säkerhetsföretagen att hantera alla nya hot och metoder för att infektera.

Deras rekommendation är att alltid hålla säkerhetsprogram uppdaterade och att vara väldigt vaksam när det handlar om filer som är bifogade i e-postmeddelanden.

Läs också: Vad är utpressningsprogram och hur kidnappar de dina filer

Redaktionen rekommenderar: Skaffa ett komplett säkerhetspaket nu

Utpressningsprogram, sabotageprogram och virus drabbar oavbrutet datorer över hela världen. Säkerhetshål i datorsystem, appar och gamla program öppnar ofrivilligt dörren på glänt så att hackare kan ta sig in i datorer och ställa till med elände.
Det finns saker du kan göra för att skydda dig, till exempel installera att bra antivirusprogram, se till att göra regelbundna säkerhetskopior av både datorer och mobiltelefoner, samt ett effektivt skräppostfilter som kan ta hand om både oönskad och farlig e-post.

PC-tidningen har samlat tio kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och testade av våra experter, och du kan hämta de senaste versionerna i Fördelszonen.

Med varje program finns en svensk steg för steg-guide som hjälper dig att komma i gång med programmen.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...