Grafik med flera processorer där den i mitten har drabbats av ett hack.

Säkerhetshålet Zombieload har plågat Intel-processorer i över ett år, och hackare kan fortfarande utnyttja det.

© Shutterstock

Zombieload: Säkerhetshål fortfarande öppet på miljontals datorer

Säkerhetsforskare slår larm efter att Intel inte lyckats stänga ett säkerhetshål i sina processorer, trots att de känt till problemet i över ett år.

Världens största tillverkare av processorer för hemdatorer, Intel, har fortfarande problem med ett säkerhetshål som gör att de flesta datorer med en Intel-processor kan hackas.

Tidigare i år bekräftade Intel att säkerhetsforskare vid universitet i Holland, Belgien, Tyskland och Österrike hittat en osäkerhet, känd som Zombieload, i företagets processorer. 

En osäkerhet som omfattade uppemot 80 procent av alla datorer.

Intel skyndade sig att skicka ut en säkerhetsuppdatering, men forskare varnar nu för att Intels uppdateringar inte är tillräckliga för att hindra att hackare från att kunna få tillgång till känsliga filer.

Vi skrev om problemet redan i maj 2019 då säkerhetshålet avslöjades. Senare berättade vi hur lösningen kunde gör din dator långsammare.

Intel-CPU kan hackas på några sekunder

Zombieload logo, som föreställer en zombiehand som håller en drabbad CPU

Säkerhetshålet Zombieload fungerar som en bakdörr som hackare kan använda för att komma åt dina filer.

© Natascha Eibl

Inte nog med att säkerhetshålet fortfarande finns kvar, en av säkerhetsforskarna har under tiden haft möjlighet att använda säkerhetshålet för att få tillgång till känsliga filer på några sekunder - något som tidigare tog timmar eller dagar.

När Intel skickade ut en säkerhetsuppdatering i maj hade företaget känt till osäkerheten sedan september 2018.

Dessa uppdateringar gav användarna möjlighet att välja mellan en långsam eller en osäker dator, något som vi skrev om i samband med uppdateringarna.

Intel vill öka säkerheten i framtiden

Säkerhetshålet Zombieload drabbar inte processorer från Intels konkurrenter som AMD och Samsung, så om du har enheter med processorer från dessa tillverkare behöver du inte bekymra dig.

Intel har i ett blogginlägg bekräftat att deras uppdateringar ännu inte har stängt säkerhetshålet fullständigt för angrepp i stil med Zombieload, men försäkrar att de kommer fortsätta förbättra säkerheten mot den typen av hot i framtiden. 

I maj påpekade Intel att det i processorer tillverkade 2017 och senare har förbättrad säkerhet så att hot som Zombieload inte ska kunna komma åt känslig information lika enkelt som tidigare.

Kontrollera om din dator är i fara

Om du är tveksam vilken processor som sitter i din dator, sök efter "Om din dator" i Windows 10:s sökfält och klicka på sökresultatet.

Under rubriken "Enhetsspecifikationer" finns punkten "Processor" där tillverkare och modell framgår.

Om du är osäker på vad en processor är, kan du läsa om det i den här artikeln.

Kanske är du intresserad av...