Tyv bærbar

Video: Så lätt försvinner tjuven med din dator

Din nya bärbara dator har ett litet låshål på baksidan, så att du kan låsa fast den i elementet när du går hemifrån. Dessvärre visar våra omfattande test, att låssystemet enbart är för syns skull. Se de avslöjande videorna här.

24 januari 2013

Som du själv kan konstatera i videorna nedan så är det lika lätt att stjäla en fastlåst dator som att stjäla godis från ett litet barn. I teorin är de så kallade Kensington-låsen en smart idé som borde stoppa en tjuv, men i praktiken kan låsen inte skydda dig från ens en halvengagerad tjuv. Bedöm själv om du skulle känna dig säker efter att du har låst fast den här utrustningen.


Spåra din stulna dator

Om olyckan är framme kan du som tur är själv spåra din stulna dator.

Klicka här och se hur!


HP Compaq nw8440

HP:s bärbara datorer har ett låshål som sitter fast i datorns metalldelar, men kvaliteten på metallen är så dålig att den lätt går itu. Den efterföljande skadan är inte större än en ynka kvadratcentimeter. Då vi efter testet startade datorn, startade Windows XP som om inget hade hänt.

Dell Photo All-in-one Printer 928

Vid ett första ögonkast ser det ut som att låset endast sitter fast i den yttersta plasten på Dells multifunktionsskrivare. Men efter testet kunde vi se att låshålet faktiskt var förstärkt med en liten fyrkant av metall. Det hjälpte dock inte mycket, då både lås och metallförstärkning rätt enkelt kunde ryckas av tillsammans med det yttersta plastlagret. Ett enda ryck krävdes för att skrivarens tjuvsäkring gav upp och skadorna efteråt var ytterst minimala.

Apple iMac

Du finner också Kensington-lås på baksidan av många allt-i-ett datorer som t.ex. denna dyra Apple iMac. Dessvärre visade testet att låshålet endast satt fast i det yttersta plastlagret. Som du kan se i videon, resulterade det i, att blott en ynka bit plast rycktes bort.

Läs hela vårt omfattande test i PC-tidningen 03/2013, som finns i butik den 6 februari, och se alla sju avslöjande videor på cd:n, som följer med tidningen. Du kan också läsa om vår konfrontation med Kensington, företaget som har uppfunnit låssystemet.


Spåra din stulna dator

Om olyckan är framme kan du som tur är själv spåra din stulna dator.

Klicka här och se hur!


Kanske är du intresserad av...