Falsk blå skærm

Varning för falsk kraschhjälp

De flesta Windowsanvändare känner till den berömda blåskärmen som dyker upp närt Windows har kraschat. Nu florerar dock en falsk blåskärm, skapad för att lura intet ont anande användare.

27 oktober 2016
malware blue screen

IT-bedragarna är kreativa, och nu har de kommit på ett helt nytt trick - den klassiska blåa kraschaskärmen behöver inte längre betyda att det är något fel på din dator.

Bedragarna har börjat använda en falsk blåskärm, som till förväxling liknar Windows originalskärm. Den enda skillnaden är att den falska blåskärmen uppmanar den drabbade att ringa ett falskt supportnummer för att få hjälp med den påstådda kraschen. På andra sidan telefonen sitter svindlarna redo att locka användare att installera skadliga program på datorn.

Microsoft har döpt det nya sabotageprogrammet till "SupportScam: MSIL/Hicurdismos.A", och du kan läsa mer om det här.

Så här blir du av med viruset

Viruset drabbar datorn när du besöker en infekterad webbplats, och attacken inleds med att webbläsaren automatiskt en fil som heter setup.exe. Om du upplever att detta inträffar, avbryt nedladdningen eller radera filen omedelbart - du får under inga omständigheter någonsin starta programfilen.

Microsoft rekommenderar att du genomsöker datorn med deras verktyg Windows Defender Offline för att bli av med viruset.

Hämta Microsofts verktyg här

Läs mer: Så här samarbetar Windows Defender med ditt antivirusprogram

Kanske är du intresserad av...