Cyberangreb2017

Varning för dessa angrepp under 2017

Det är goda tider för de IT-kriminella som härjar på internet, och säkerhetsexperterna arbetar febrilt för att försöka hålla jämna steg. Det här är attackerna som lär komma under 2017.

10 december 2016 av Anders Daugaard

Det är viktigare än någonsin att vara vaksam och skydda både datorn och privatlivet mot virus, hackarangrepp och mycket annat. Här är tre typer av hot som kommer att bli allt vanligare nästa år.

Nästa generation av utpressningsprogram

Ransomware är digital utpressning där okända kriminella använder sabotageprogram för att låsa filer och mappar på din dator, och du får inte tillgång till dem igen förrän du har betalat en lösensumma till gisslantagarna.

Hackarna blir hela tiden duktigare på att hitta sårbarheter i nätverk och utveckla avancerade metoder för att radera säkerhetskopieringar, så att enda sättet att få tillbaka filerna är att betala lösensumman.

Sakernas internet

Bilar, dörrlås, hushållsmaskiner, belysning, larmsystem och mängder av andra saker får tillgång till internet. Samtidigt går allt fler omkring med bärbar utrusning där exempelvis inbyggda GPS hela tider håller koll på var vi befinner och kommer ihåg var vi har varit.

Hotet för hackarangrepp och övervakning stiger för varje ny enhet som kopplar upp sig mot internet, enligt nätmediet VentureBeat.

Valsystem under angrepp

Fick Donald Trump hjälp av hackare att vinna presidentvalet i USA? Flera IT-experter menar att så är fallet, och ställer sig frågande till varför Clinton fick markant färre röster än Trump på platser som röstade elektroniskt. Även om det inte har bevisats att det har inträffat, kommer hackare utan tvekan att göra målinriktade angrepp mot politiska organisationer, betydelsefulla personer och elektroniska valsystem för att påverka makten.

Kasperska har utvecklat en interaktiv världskarta där det går att se hot i cyberrymden, samt aktuell statistik som baserar sig på Kasperskys säkerhetsprogram. Du kan se den här.

Så här skyddar du dig mot utpressningsprogram.

Kanske är du intresserad av...