Nodersok-malwaren

Malwaren Nodersok har drabbat tusentals datorer. Läs hur du kan skydda dig.

© Shutterstock

Microsoft: Ny Nodersok-malware gör din dator till en zombie

En nytt sabotageprogram har drabbat tusentals användare i USA och Europa. Läs vad det gör med din dator, och hur du bäst skyddar dig mot det.

7 oktober 2019

Tusentals datorer världen över har drabbats av ett nytt och skadligt sabotageprogram. Så lyder varningen från Microsoft, vilka har upptäckt en ny typ av malware som har fått namnet Nodersok.

Nodersok har infekterat offrens datorer via skadlig reklam på internet. Reklamen laddar ner en fil till datorn, och när användaren öppnar filen installeras sabotageprogrammet på datorn.

Nodersok-malware stänger av säkerhetsprogram

Därefter skapar Nodersok programkod som kan åstadkomma en rad olika dåliga saker; bland annat försöker programmet stänga av Windows Update och Windows Defender, samtidigt som det försöker skaffa sig tillgång till väldigt grundläggande funktioner i operativsystemet.

Dessutom gör sabotageprogrammet den infekterade datorn till en form av zombiedator. 

När Nodersok har installerats kan upphovsmännen använda din dator för sina egna ändamål. Det kan till exempel handla om att använda den som en del av angrepp mot andra datorer, eller fungera som en form av dold server som genom att agera kamouflage ska göra det svårare för myndigheter och säkerhetsprogram att spåra de kriminella.

Så skyddar du dig och din dator

Microsoft har uppdaterat Windows Defender, som på svenska heter Windows-säkerhet, så att det upptäcker och kan hantera det nya hotet.

Se därför till att du har uppdaterat Windows-säkerhet till den senaste versionen. Du bör aldrig öppna filer som inte du själv med avsikt har hämtat från internet.

Dessutom skadar det inte att ha extra säkerhet på datorn. I Fördelszonen hittar du PC-tidningens stora säkerhetspaket som innehåller alla program som behövs för att hålla din dator säker. 

> Du hittar säkerhetspaketet här. Om du ännu inte är prenumerant, kan du får tillgång till Fördelszonen omedelbart för bara 29 kronor via den här länken.

Kanske är du intresserad av...