Kvinna som är frustrerad över sin långsamma dator.

En del säkerhetsuppdateringar kan göra din dator långsam, men är det värt det?

Intel-uppdatering gör din dator långsam men säker

Nästan 80% av alla datorer innehåller ett säkerhetshål, men lösningen gör din dator långsammare. Ska du uppdatera eller ej?

29 maj 2019 av Martin Haverholm

Processorer från tillverkaren Intel har den senaste tiden upptäckts ha en rad säkerhetsbrister, något som drabbar en stor del av världens datorer. 

Läs mer om Intels processorproblem här

Flera olika företag har släppt uppdateringar som löser problemet, men kritiska röster varnar för att uppdateringarna kan göra din dator mycket långsammare - upp till 40 procent långsammare i en del fall.

Långsam eller säker dator?

Men betyder det att din dator blir så långsam att den blir obrukbar om du uppdaterar? Kommer det en bättre lösning senare, eller ska du uppdatera och finna dig att ha en långsammare dator? 

Vi har tittat på några av problemen och lösningarna för att undvika det så kallade Zombieload-problemet om du har en Intel-processor i din dator. 

> Så här undersöker du om din dator är drabbad

Vad gör processorfelen med min dator?

Säkerhetshotet Zombieload (och avarterna Fallout och RIDL) har att göra med en funktion i Intels processorer som heter Hyper-threading. 

Enkelt uttryckt gör Hyper-threading det möjligt att köra flera krävande program samtidigt utan att de arbetar långsammare.

En av lösningarna på Zomieload-problemet är därför att stänga av Hyper-threading helt eller begränsa funktionen. 

Det är detta som gör datorn långsammare. Det har dock inte så stor praktisk betydelse om du inte använder datorn till grafiskt arbete, spelar väldigt krävande datorspel och liknande uppgifter.

Vad betyder Zombieload för din dator?

För de flesta vanliga användare kommer skillnaden att vara knappt märkbar, om den ens är märkbar alls.

Om du använder din dator för att surfa, redigera foton, titta på film och liknande uppgifter, kommer du inte att märka någon skillnad om du installerar uppdateringarna. Datorn kommer inte att kännas ett dugg långsammare än tidigare.

Därför rekommenderar vi att du ser till att Windows och dina program använder de senaste uppdateringarna.

PC-tidningen rekommenderar:

Ska jag installera säkerhetsuppdateringarna och riskera att få en långsammare dator?

När det handlar om säkerhetsuppdateringar som denna är vår rekommendation att du ska uppdatera din dator, Windows och dina program - även om det riskerar att göra datorn långsammare.

I det har fallet kommer du knappt att märka att datorn blir långsammare om du inte använder datorn för tungt grafiskt arbete, redigera extremt högupplöst film, spelar tunga datorspel och liknande krävande uppgifter. 

Det går inte att svara på om det kommer en uppdatering senare som inte påverkar hastigheten, men om det gör det går det att uppdatera en gång till. Det är bättre att vara säker nu, än att vänta.

Är de nya Intel-kretsarna också drabbade?

Intel säger själva att deras nyare processorer, lanserade 2017 och senare, har tagit hand om osäkerheten så att hot som Zombieload inte ska kunna få tillgång till din information lika enkelt.

Framtida processorer (som de processorer Intel nyligen presenterade) förväntas också ha blivit åtgärdade för att skydda sig mot den här osäkerheten.

Dessutom har Intels största konkurrent AMD - som inte har drabbats av den här osäkerheten - också meddelat att de har vidtagit mått och steg med sina senaste kretsar så att användarna inte ska kunna drabbas av liknande säkerhetshål i framtiden.

Vi vet ännu inte om framtida uppdateringar kommer att lösa hastighetsproblemen som hotet från Zomieload har orsakat, men det kommer troligtvis att bli bättre.

Kanske är du intresserad av...