Kryptokapning växer explosionsartat
Har din dator blivit långsam på senaste tiden? Kanske utnyttjas den i hemlighet av it-kriminella.
© Shutterstock

Antalet kryptokapningar har ökat med 8 500 procent på ett år

En ny typ av hot blir allt populärare bland it-kriminella. Så kallad kryptokapning kan i värsta fall resultera i att datorn överhettas och går sönder. Läs om hur du skyddar dig.

Har din dator blivit ovanligt trög? Jobbar fläkten i den bärbara hela tiden?

Då kan du ha drabbats av de it-kriminellas nya favoritvapen – kryptokapning. Enligt Symantec växer detta hot lavinartat just nu.

Under förra årets tre sista månader drabbas 8 500 procent fler datoranvändare jämfört med månaderna före, allt enligt Symantecs årliga säkerhetsrapport Internet Security Threat Report.

Kryptokapning

Kryptokapning innebär att kriminella kör ett program lokalt i den drabbades dator eller webbläsare för att utnyttja processorns prestanda med syfte att utvinna digitala valutor som exempelvis Bitcoin.

Digitala valutor skapas genom att en dator utför avancerade beräkningar och den sätts att jobba så hårt den kan.

Konsekvensen är att datorn blir seg när man försöker arbeta med den och den kan bli extremt varm eftersom processorn får jobba för fullt hela tiden. Detta kan till exempel märkas på att datorns fläktar kontinuerligt kör på högsta hastighet för att kyla datorn.

Kryptokapning i sig påverkar inte filer och annat innehåll på hårddisken, men eftersom datorn utnyttjas till max kan den förstöras på grund av överhettning.

Skydd mot kryptokapning

Eftersom kryptokapningar inte är ett omedelbart hot kan det vara svårt att upptäcka intrånget vid vanliga viruskontroller. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på om datorn jobbar hela tiden och om den känns långsam.

För att stoppa det här nya hotet rekommenderar säkerhetsföretaget Avast att såväl Windows som alla program är uppdaterade till senaste versioner.

Du som köper PC-tidningen hittar skydd mot kryptokapning, skadliga program, utpressningsvirus och andra hot i Fördelszonen.

Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen med över 300 testade och säkerhetskontrollerade program för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...