Hackar Windows 10

Inget antivirusprogram stoppar Bashware.

© Shutterstock

Alla Windows 10 datorer är i fara för nytt sätt att hacka

Säkerhetsföretaget Check Point har upptäckt en stor säkerhetsbrist i Windows 10. 400 miljoner datorer världen över kan drabbas.

15 september 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Är antivirusprogrammet i datorn uppdaterat brukar vi hävda att du är skyddad från de senaste hoten. Men nu finns det ett nytt sätt för hackare att ta sig in i våra datorer oberoende av vilket antivirusprogram som skyddar datorn.

En nyligen upptäckt teknik kallad Bashware gör det möjligt för alla typer av skadlig kod att ta sig förbi antivirusprogrammen och alla annan säkerhet i Windows 10.

Det innebär att alla de 400 miljoner datorer med Windows 10 som finns i världen är i riskzonen enligt säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies som nu slår larm om problemet.

Inget skyddar mot Bashware

Bashware använder en ny funktion i Windows 10 kallad Subsystem for Linux (WSL), som tillåter att båda operativsystemen Linux och Windows körs samtidigt i en pc. Genom att utnyttja den nya funktionen för att smyga in skadlig kod förbi antivirusprogrammen kan hackare ta sig igenom alla säkerhetslager i Windows – även om funktionen WSL inte används.

Bashware har testats med marknadens ledande antivirusprogram och säkerhetslösningar och det lyckades undgå upptäckt i samtliga fall.

Håll antivirusprogrammet uppdaterat

– Våra tester visar hur lätt det är för it-kriminella att utnyttja den nya WSL-tekniken för att undgå att upptäckas av dagens säkerhetslösningar, säger Oded Vanunu, forskningsledare på Check Point Vores. Vi uppmanar säkerhetsbranschen att vidtaga åtgärder omedelbart för att skydda allmänheten mot Bashware.

Även om antivirusprogrammen inte kan upptäcka Bashware rekommenderar vi att ditt antivirusprogram alltid är uppdaterat för att ge ett så bra skydd som möjligt.

Du kan även skydda din pc med de här tio enkla knepen.

Kanske är du intresserad av...