Ransom computer

Datorn populär gisslan

Skadliga program som tar datorn som gisslan ett snabbt växande problem visar ny rapport.

22 augusti 2013

McAfee presenterade idag rapporten McAfee Threats Report: Second Quarter 2013, som bland annat kartlägger och sammanställer olika cyberhot. Både positiva och negativa trender finns att ta fasta på. Vissa sorters hot som till exempel rootkits visar en tydlig nedgång, medan så kallad ransomware ökar snabbt. Ransomware, som visat en explosionsartad utveckling, är en sorts programvara som installerar sig på datorn och låser ner den tills användaren betalat en lösensumma för att ta bort programmet.

  • Ransomware är ett effektivt sätt för kriminella att tjäna snabba pengar på, konstaterar Fredrik Möller, vd för McAfee i Norden och Baltikum.

Antalet nya och unika versioner av ransomware uppmättes till 320 000 under andra kvartalet. Under de senaste två kvartalen har McAfee katalogiserat mer ransomware än i alla föregående perioder tillsammans.

  • Ökningen vi ser av ransomware beror på två saker. För det första är det ett effektivt sätt för kriminella att tjäna snabba pengar på eftersom de utnyttjar olika anonyma betalningstjänster. För det andra existerar idag välfungerande kriminella ekosystem för denna typ av aktioner samt att färdiga programvaror finns att köpa. Vi ser inte att användningen av ransomware kommer att minska inom den närmaste framtiden när de har så effektiva verktyg att använda sig av, säger Fredrik Möller.

Kanske är du intresserad av...