PayPal Logo

Bedrägliga e-brev i omlopp

Nätfiskare siktar in sig på PayPalanvändare.

13 augusti 2014

Bedragares uppfinningsrikedom är till synes ändlös när det gäller att hitta på nya sätt att komma över dina pengar. Betalningstjänsten PayPal är bara en i raden av tjänster som används för att försöka lura av dig lösenordet till dina pengar. I dagarna har ett e-brev på illa skriven svenska cirkulerat, ett e-brev som påstås komma från PayPal och ska gälla ett intrångsförsök. Givetvis vill de att du ska klicka i e-brevet på deras länk och logga in, så att de kan tömma ditt konto. PayPal ger tre tydliga riktlinjer för hur du ska klara dig undan:

  • Kontrollera avsändarens e-postadress. Om adressen slutar på något annat än ”@paypal.se”, ”@paypal.com” eller ”@e.paypal.se” kan du vara säker på att det är ett falskt mejl.

  • Klicka inte på länkar i mejl för att logga in på ditt PayPal-konto. Logga alltid in på ditt PayPal-konto genom att öppna ett nytt webbläsarfönster och skriva in www.paypal.se istället för att klicka på en länk i ett mejl.

  • Kontrollera ditt PayPal-konto. Logga in på ditt konto för att titta på dina transaktioner. Om du t.ex. ska sälja något och inte kan se betalningen där – då ska du inte skicka varan.

De skriver också att om du inte kan se ditt fullständiga namn, utan bara en allmän hälsningsfras som ”Bästa kund” eller endast din e-postadress, så är mejlet falskt. PayPal skriver alltid ditt för- och efternamn. Tänk på att det ändå inte är någon garanti - bedragaren kan ha hittat ditt namn på nätet. Du bör alltid bli misstänksam om du får ett mejl som ber dig agera direkt, för att till exempel ”uppdatera dina uppgifter”. Tänk på att de aldrig ber om känsliga uppgifter per e-post och om de vill att du ska bekräfta något så ser du det när du loggat in på ditt konto. Om du får ett mejl du är osäker på kan du vidarebefordra det till [email protected] så undersöker PayPal e-brevet och meddelar dig om det är falskt.

Kanske är du intresserad av...