Nye_komse_162011

Använd din dator på semestern

Datorn klarar det mesta av det du kan tänkas använda den till. Faktum är att den klarar nästan allt, utom att koka kaffe och dammsuga, förstås. 13 praktiska, underhållande och fiffiga idéer om vad du kan använda datorn till.

29 juni 2012

Det som skiljer en dator från många andra apparater i hushållet är att den går att programmera och på så sätt få den att i stort sett göra allt du kan önska dig. De flesta använder sin dator ensidigt, som räknemaskin, skrivmaskin eller som en förlängning av tv:n med internetanslutning. Kanske lite tråkigt, eftersom den kan användas till så mycket mer.

Uttrycket ”Det är bara fantasin som sätter gränserna” är ganska slitet när vi skriver om en ny och intressant idé, men här är det faktiskt bara fantasin som begränsar vad du kan använda din lilla pc till. Läs artikeln och sätt i gång med att ge datorn nya spännande uppgifter.

Hitta din stulna kamera När du tar bilder med en digitalkamera lagras så kallad EXIF-information tillsammans med själva bilden. Den anger bland annat vilken kameramodell som använts, datum och tid för när bilden är tagen och vilka kamerainställningar för blän dare, bränn vidd, slutartid och blixt som använts.

Många kameror skriver dessutom sitt serienummer i varje bild. Det är serienumret som är kärnan i en speciellt smart webbplats där du med hjälp av internet kan leta efter din stulna digitalkamera.

Hyr film och tv på nätet Det bästa du kan göra en regnig söndag är att smita förbi videobutiken och hyra en rulle eller två. Om det nu inte regnade så förfärligt, förstås … Men faktum är att datorn håller på att göra både promenaden och video butiken överflödiga. Det finns numera massor av webbplatser där du kan hyra eller låna film och tv-program via nätet.

Datorn visar dig den rätta vägen Glöm allt om inaktuella landsvägskartor, i dag använder hälften av alla bilister gps. Eftersom det här är en pc-tidning faller det sig naturligt att överlåta även navigationen till datorn. Allt du behöver är en extern gps-mottagare och ett kortprogram i datorn (exempelvis Google Earth).

Kanske är du intresserad av...