Säkerhetsfel hotar alla datorer

Allvarligt säkerhetsfel hotar stora delar av världens alla datorer och mobiltelefoner.

© Shutterstock

Allvarligt säkerhetsfel hotar nästan alla datorer och mobiltelefoner.

Ett säkerhetsfel i nästan alla processorer kan ge hackare tillgång känslig information. Läs om vad du måste göra för att skydda dig.

8 januari 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

I ett av de största säkerhetsbristerna någonsin visar det sig nu att de flesta av världens processorer innehåller ett fel som gör det möjligt för hackare att komma åt dina mest säkra och känsliga data.

Det rör sig i själva verket om två relaterade säkerhetsfel kallade Meltdown respektive Spectre.

Felen drabbar processorer generellt och rör såväl produkter från Intel och AMD som ARM. Därmed är den absoluta majoriteten av världens alla datorer, smartmobiler, pekdatorer och andra produkter som innehåller processorer i farozonen.

Många producenter har redan löst problemen med nya säkerhetsuppdateringar och därför är det viktigt alla kontrollera alla typer av enheter om det finns uppdateringar tillgängliga – och i så fall uppdatera dem.

Det kan komma nya uppdateringar inom de närmaste veckorna nu när världens alla elektroniktillverkare jobbar med uppdateringar samtidigt.

Mer att läsa: Se i Windows 10 om din pc är helt säker.

Känsliga data blottas

Säkerhetsbristerna ger hackare en väg in för att komma åt de som skulle ha varit de mest säkra delarna av minnet i en processor.

När nästan alla känsliga data vid något tillfälle passerar genom processorn finns det potentiellt en risk för att hackare ska kunna snappa upp lösenord, kreditkortinformation och andra känsliga data.

De stora teknikföretagen är förtegna om problemen och har varit så en tid för att undvika att bristerna ska utnyttjas av hackare. Ännu så länge finns det dock inga tecken på att felen har utnyttjats.

För att försäkra sig om att ingen snokar djupt inne i en processor är det därför mycket viktigt att hålla allting uppdaterat.

I Fördelszonen hittar du som köper PC-tidningen fler än 300 säkra och kontrollerade program som bland annat skyddar din dator mot objudna gäster.

Just nu kan du prova 1 nummer av PC-tidningen och få full åtkomst till Fördelszonen för endast 29 kronor!

Kanske är du intresserad av...