CTB locker

Allt fler datorer kidnappas

Lavinartad ökning av virus som kräver lösensumma.

22 juni 2015

En ny rapport från Intel Security visar att datorvirus som tillhör kategorin ransomware, det vill säga ett virus som löser datorns filer med kryptering för att sedan kräva en lösensumma för att eventuellt låsa upp filerna, ökar kraftigt under 2015. Under årets första kvartal dokumenterades 750000 attacker världen över, vilket är fler än det var under hela 2014. 35 procent av de drabbade datorerna finns i Europa. Man har även märkt en uppgång för ransomware hos smartmobiler.

Rapporten tar även upp en ny form av hot som har börjat växa under 2015 där skadliga program, vanligtvis via nätfiske som försöker lura användare att klicka på länkar och installera program, attackerar hårddiskens firmware (vilket kan liknas vid hårddiskens BIOS på dess moderkort).

  • Det mest skrämmande är att när detta malware tagit sig in i en hårddisk finns det inget att göra för att bli av med det – ingen säkerhetsprogramvara som hjälper och inte ens att formatera om hårddisken. Det enda sättet att stoppa det är vid själva intrånget, säger Christoffer Callender som är säkerhetsexpert vid Intel Security.

Den här typen av attacker är ännu sällsynta och har bara förekommit i riktade attacker mot företag och myndigheter, men risken finns att det i framtiden kan användas i mer generella attacker som även drabbar privatpersoner.

Kanske är du intresserad av...