Osäker e-post

De e-postadresser som är med på listan bombarderas med skräppost.

© Shutterstock

711 miljoner e-postadresser har läckt ut. Finns din med bland dem?

En IT-säkerhetsexpert har har hittat en skräppostrobot med över 700 miljoner e-postadresser. Kolla om din är med bland dem.

31 augusti 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Bland skräppostare, hackare och bedragare är e-postadresser eftertraktade eftersom de vill nå så många människor som möjligt för att på något sätt lura av mottagarna pengar.

Nu har en it-expert hittat ett register med 710 miljoner e-postadresser som har använts av kriminella. Det är skräppostroboten Onliner som innehåller den obegripliga mängden e-postadresser. Roboten har skickat e-post med skadlig kod till adresserna.

Onliner har dessutom haft förmågan att ta sig förbi de flesta e-postfilter. Av de över 710 miljonerna e-postadresser hade nära 80 miljoner tillhörande lösenord, vilket innebär att roboten kan använda de kontona för att skicka ännu mer skräppost.

Se om din e-post är säker

För att ta reda på om din e-postadress finns med kan du kontrollera den på haveibeenpwned.com. Hemsidan söker efter lösenordet bland alla kända läckor.

Om det visar sig att din e-postadress finns med i någon läcka är det inte säkert att hackarna har haft tillgång till ditt lösenord, men rekommendationen är ändå att byta lösenord till kontot så fort som möjligt.

Även om din e-postadress inte finns någonstans är det fortfarande lika viktigt att se upp med all e-post som kommer från okända avsändare, genom att till exempel följa några enkla regler

Det viktigaste du kan göra för att skydda dig själv är att använda ett säkert lösenord och att aldrig öppna bifogade filer som du inte vet vad de innehåller.

Kanske är du intresserad av...