Skum hackartyp som håller en bärbar dator

Var extra försiktig när du handlar på nätet i juletid.

© Shutterstock

3 tips för säker julhandel på internet

Undvik obehagliga överraskningar på bankkontot eller paket som aldrig dyker upp. Här är tre tips för att komma helskinnad genom julhandeln.

16 december 2019 av Martin Haverholm

Att handla julklappar på internet är praktiskt eftersom det är enkelt och sparar tid, tid som du säkert hellre vill tillbringa med nära och kära. 

För några människor betyder julhandeln dessvärre också hackade bankkonton och förlorade pengar. 

Det är framför allt vid högtider som de kriminella arbetar övertid - även på internet.

För att minska risken att du hamnar i klorna på skrupelfria kriminella, har vi tagit fram tre tips som ökar chanserna att du kan handla på internet utan att bli lurad.

1. Varning för meddelanden om paket

Falska e-postmeddelanden som handlar om paket som är redo att hämtas är ett välkänt fenomen. För det mesta har du säkert koll på vilka paket du väntar på, men just kring jul kan det vara enkelt att glömma bort något om du väntar på flera paket samtidigt.

Därför måste du vara extra uppmärksam när du får e-post eller sms om att det finns ett paket att hämta.

Vi rekommenderar att du aldrig klickar på någon länk eller öppnar någon bifogad fil i ett meddelande som du får skickat till dig. utan i stället följer paketen direkt på hemsidan hemsidan där du har beställt produkter.

Använde även PostNords app för att spåra paket eller håll ögonen på instruktionerna som skickas till dig tillsammans med din orderbekräftelse.

Läs också: De 5 vanligaste bedrägerierna

Grafik av en pakettransport och en mobiltelefon som visar hur långt paketet har kommit.

Det kan vara en god idé att hålla ögonen på hur långt ditt paket har kommit. Det finns som regel information om detta tillsammans med orderbekräftelsen.

© Shutterstock

2. Undvik okända hemsidor

Jakten på den perfekta julklappen leder många till alla möjliga avkrokar av internet för att hitta något unikt. Men var försiktig!

Det är kring jul, men också andra stora shoppinghögtider som Black Friday och Cyber Monday, som det ofta dyker upp små butiker med hemgjorda saker eller varor med fantastiska extrapriser. 

Det kan vara ett fynd, men det är en större risk att butiken är rent fusk.

Se alltid till att använda säkra betallösningar och lämna aldrig din betalinformation till hemsidor som du inte litar på till hundra procent.

På svenska hemsidor kan du titta efter märket Trygg E-handel, ett certifikat som är en garanti för att det handlar om en legitim hemsida.

Kundvagn fylld med paket som står på en bärbar dator

När du handlar på internet är det viktigt att du har fullständigt förtroende för butiken där du handlar. Titta efter märket Trygg E-handel och kontrollera vilka som står bakom hemsidan.

© Shutterstock

3. Använd tvåstegsverifikation

Person som använder tvåstegsverifikation på sin bärbara dator via sin iPhone.

Använd alltid tvåstegsverifiering när du använder dina kontouppgifter online.

© Shutterstock

Om du är orolig för att din information kan stjälas, se alltid till att dina konto är skyddade på bästa möjliga sätt. Det gäller framför allt ditt Google-, Facebook- och Microsoft-konton som är väldigt attraktiva måltavlor för bedragare på internet.

Det bästa sättet att skydda sina konton är att använda tvåstegsverifiering, vilket innebär att du måste godkänna din inloggning på ett konto med en kod från mobiltelefonen.

På så sätt kan hackare bara ta sig in på ditt konto om de även har tillgång till din mobiltelefon. Tvåstegsverifikation finns på de flesta stora tjänster och sociala nätverk. 

Mobilt BankID är också en form av tvåstegsverifikation.

> Läs hur du kan logga in med tvåstegsverifikation om du inte har din telefon tillgänglig.

Kanske är du intresserad av...