Windows 8.1

Windows 8 skjuter i höjden

Stort uppsving för Windows 8 och Internet Explorer 11 i ny mätning.

3 november 2014

Webbanalysföretaget Net Applications har presenterat oktobers mätningar baserade på fler än 7000 av världens mest trafikerade webbplatser, och mätningarna visar ett kraftigt uppsving av operativsystemet Windows 8.1. Nu används operativsystemet av 17,5 procent på världsbasis, en ökning med 11 procent jämfört med månaden innan. Samtidigt störtdyker Windows XP från 24 procent i september till 17 procent i oktober.

Windows 7 är dock fortfarande det dominerande operativsystemet då det används på 53 procent.

Det är inte bara Windows 8.1 som har gjort ett kraftigt hopp i antal användare, även webbläsaren Internet Explorer 11 har fått ett kraftigt uppsving under oktober och har nu passerat Internet Explorer 8 som den vanligaste versionen av Internet Explorer.

Enligt Net Applications hoppade Internet Explorer upp till att ha 24 procent av den totala webbläsarmarknaden, vilket var en ökning från 17 procent i september. Internet Explorer 8 rasade däremot från 22 procent i september till 17 procent i oktober. Samtidigt kan Internet Explorer 11:s 24 procent jämföras med den näst populäraste Google Chrome med 21 procent, Firefox med 14 procent och Safari med 5 procent.

Kanske är du intresserad av...