Windows 10 boxshot

Video: Se nyheterna i Windows 10

Microsoft har tagit till sig av kritiken mot Windows 8 och gjort Windows 10 till något som alla kan tycka om. Här är några av de största nyheterna.

17 juni 2015

Nya Windows 10 innehåller det bästa från det fortfarande mycket populära Windows 7 och det nyare Windows 8/8.1. Den förvirrande Startskärmen är borta. Apparna från den lever dock kvar, men de startas på mer traditionellt sätt från Start-menyn, där även alla vanliga program finns. Start-menyn kan göras större och fylla hela skärmen för att bättre passa pekdatorer.

I samband med Windows 10 är det också dags att ta farväl till Internet Explorer, som har varit med oss sedan Windows 95. I dess ställe kommer webbläsaren Edge, som är snabbare och enklare utformad. Den innehåller en hel del nya och spännande funktioner. Två av dem ser du i filmerna nedan tillsammans med fyra andra nyheter i Windows 10.

Den nya webbläsaren Microsoft Edge

Se hur efterföljaren till Internet Explorer ser ut. Den nya webbläsaren heter Microsoft Edge och innehåller bland annat helt nya anteckningsfunktioner.

Start-menyn med inställningar

I Windows 10 är vissa inställningar flyttade från Kontrollpanelen till en ny inställningsmeny. Det gäller till exempel Windows Update.

Nytt meddelandecenter

Våra mobiltelefoner visar små meddelanden mest hela tiden. Nu kommer samma sak till pc:n i form av Meddelanden, som finns i Meddelandefältet.

Flera skrivbord

I Windows 10 går att använda flera skrivbord samtidigt. Det går till exempel att ha ett skrivbord för arbetsdokument och ett annat för webbläsaren.

Den nya Start-menyn

I Windows 10 är Start-menyn tillbaka i gammal god form. Den påminner mycket om den i Windows 7, men har fått en del nya funktioner. Den innehåller till exempel även panelerna från Startskärmen i Windows 8.

Det nya sökfältet och taligenkänning

Det nya sökfältet finns alltid tillgängligt i Aktivitetsfältet. Sökfunktionen innehåller den digitala sökassistenten Cortana, som dessvärre enbart fungerar på engelska till en början.

Kanske är du intresserad av...