Lös datorproblem med dessa tre program

Tre effektiva program räcker för att lösa 90 procent av de vanligaste felen.

Tre program som får datorn att fungera bättre

Om en dator inte fungerar som den ska kan du ofta lösa de vanligaste problemen med dessa tre gratisprogram.

Windows 10 är ett otroligt komplext operativsystem med många funktioner. Med tiden brukar det dyka upp olika typer av fel och irritationsmoment.

Som regel är de vanligaste orsakerna att det har smugit sig in sabotageprogram eller virus i datorn, att det finns fel i program som har installerats eller att Windows med tiden har drabbats av skavanker. I alla tre fallen kan du göra något åt saken utan att det behövs några några särskilda tekniska kunskaper.

Vi har hittat tre utmärkta gratisprogram som löser de vanligaste felen som brukar dyka upp. Vi har lagt dem i Fördelszonen, där du som köper PC-tidningen kan ladda hem dem. Vi har även gjort grundliga guider på svenska, så att du kan sätta i gång att kontrollera din dator. 

Programmen söker igenom datorn efter olika fel och problem. När du har löst problemen på din egen dator kan du använda programmen för att eliminera fel och problem på släktens och vännernas datorer.

Program 1: Optimera datorn

Med det omfattande programmet Ashampoo Winoptimizer 2017 får hela Windows en grundlig genomgång, plus att datorn optimeras så att den fungerar effektivt. 

I Fördelszonen hittar du som köper PC-tidningen både programmet och en svensk guide som visar hur du använder det.

Program 2: Förbättra säkerheten

Säkerhetsprogrammet IOBit Malwarefighter är en del av vårt säkerhetspaket som du hittar i Fördelszonen. Programmet letar efter och plockar bort sabotageprogram, virus och annat skräp som datorn kan ha drabbats av på internet. 

Även till detta program finns en svensk guide i Fördelszonen.

Program 3: Uppdatera dina program

Slutligen bör du låta programmet Patch My PC kontrollera datorn. Programmet undersöker om det finns uppdateringar till dina installerade program och kan i en del fall även hämta dem till din dator. Uppdaterade program brukar både vara säkrare och innehålla färre fel än gamla versioner. 

I Fördelszonen finns en utförlig guide till programmet.

Läs hur du ger den bästa supporten

I PC-tidningen nummer 9/2018 kan du läsa en guide för hur du kan hjälpa släkt och vänner med deras teknikprogram, även om de sitter i andra änden av landet.

Hjälp släkt och vänner med deras datorproblem

Är du familjens datorexpert som alla jagar när deras dator trasslar? I PC-tidningen får du tips på hur du bäst kan hjälpa andra med deras problem.

Köp tidningen hos din handlare eller teckna en prenumeration och läs artikeln direkt med vår  Wype-app.

> Nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och tillgång till fler än 300 program, 400 videokurser och mycket annat digitalt innehåll för bara 29 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...