Bunker i Svalbard

Här är dina filer i säkerhet om det blir kärnvapenkrig.

© Crop Trust

Glöm molnet – filer ska sparas under jorden

Nu kan alla dina viktiga dokument överleva kärnvapenkrig och naturkatastrofer.

4 april 2017 av Mikkel Jacobsen

Hur kan man se till att ens viktiga dokument klarar sig vid naturkatastrofer eller om det otänkbara händer – kärnvapenkrig?

Du kan till exempel spara dem i en nedlagd gruva på Svalbard.

Företaget Piql har precis öppnat vad de kallar en digital ambassad. I själva verket rör det sig om en gammal gruva på Svalbard i nordligaste Norge. Gruvan har byggts om till en riktig bunker som ska hysa all världens viktigaste data på nyutvecklad digital film som uppges håll i hundratals år.

Backup av viktiga historiska dokument

Representanter för Mexiko och Brasilien var de första att deponera digitala kopior av viktiga dokument i förvaret på Svalbard.

Mexiko förvarar till exempel sin självständighetsdeklaration och Brasilien tog med bilder av landets huvudstad och en kopia på lagen om slaveriets avskaffande i landet.

Piql erbjuder länder, företag och privatpersoner förvaring av data på ett ställe där de är i garanterat skydd från förödande händelser, hackare och digitalt förfall.

Läs mer om förvaret på Svalbard.

Vi vet inte vad det kostar att förvara data på Svalbard. Och ska sanningen fram är det fortfarande säkert att förvara filer i molnet.


Kanske är du intresserad av...