Stortest_komse_142013

Stortest av filräddningsprogram

PANIK! Du inser att du precis har raderat semesterbilderna, din arbetsrapport och hela musikbiblioteket. Andas djupt och sänk pulsen, vi testar sex program som kan rädda dina filer.

16 september 2013

Trots att du har tömt Papperskorgen i Windows, är filerna i själva verket inte helt raderade. Med rätt verktyg – ett filräddningsprogram – kan de nämligen återskapas. Du behöver bara se till att rädda dem så snart du upptäcker att de är raderade. Ju snabbare du reagerar, desto större är chansen att du kan rädda dem utan problem.

Vi har samlat sex av tidernas populäraste filräddningsprogram. Tre av dem är gratis, de andra tre kommersiella. Omedelbart verkar det inte vara någon större skillnad mellan programmen, och alla kan återskapa filer. Där-emot är det stora skillnader på hur enkla de är att använda. Till exempel visar den trassligaste testdeltagaren både det fysiska namnet och de tekniska beteckningarna på datorns enheter och inte bara deras enhetsbokstäver, som Windows gör i Utforskaren. I det här fallet ska du alltså själv räkna ut att ”STORAGE DEVICE-9451 1.978GB Drive (\.\PhysicalDrive3)” är ditt usb-minne – inte speciellt enkelt för oss vanliga dödliga, eller hur? Som tur är finns det även mer jordnära och användarvänliga filräddningsprogram, som inte kräver några års teknisk universitetsutbildning för att kunna användas. I stället räcker det med ett par musklick för att de ska börja leta efter raderade filer.

Samtliga testdeltagare kunde återskapa alla våra raderade testfiler som låg på en hårddisk med Windows 7, en ssd, ett usb-minne och ett minneskort, så länge de raderade filerna inte skrivits över av nya filer eller formaterats efter att de raderats.

Kanske är du intresserad av...