Charles Geschke grundade Adobe och utvecklade pdf-formatet.

Adobes grundare Charles Geschke har avlidit

Amerikanen Charles Geschke var med och grundade Adobe år 1982. Han kidnappades 1992 och var med och utvecklade kända succéer som Photoshop och dokumentformatet pdf. Nu har Charles Geschke gått bort, 81 år gammal.

27 april 2021 av Steffen Nielsen

Utan Charles Geschke skulle vi inte ha Adobe Reader, Photoshop, pdf-dokument och ett flertal andra kända program, protokoll och verktyg. Hans skapelser används dagligen av miljontals användare världen över varje dag.

Han var med och grundade Adobe år 1982 tillsammans med John Warnock. Företaget fick sitt namn från den å som rann bakom Warnocks garage – Adobe Creek. Precis som så många andra amerikanska storföretag började de två i liten skala i hemma i den enes garage.

Den 16 april 2021 gick Charles Geschke bort, 81 år gammal.

Mannen bakom WYSIWYG

Innan de två slog sig ner i Warnocks garage arbetare Geschke på Xerox PARC, som fortfarande är ett stort utvecklingscentrum för teknik men som numera heter Palo Alto Research Center.

Där var han med och utvecklade utskriftsprotokollet Interpress som gjorde det möjligt att i datorn se exakt hur en utskriven sida kommer att se ut.

Än i dag är det en av grunderna för det som kallas WYSIWYG (What You See Is What You Get – du får vad du ser). Det innebär att det i datorn går att arbeta med ett dokument som ser ut precis som det gör på skärmen eller när det skrivs ut. När vi skriver ett brev i Word vet vi att det kommer att se ut precis så när brevet skrivs ut. I datorernas barndom var detta omöjlig.

> Mer att läsa: 3 tips för bättre pdf-dokument

Charles Geschke och John Warnock grundade Adobe år 1982.

Charles Geschke och John Warnock grundade Adobe år 1982.

© www.adobe.com

De såg vad ingen annan såg

Ledningen för Xerox PARC såg ingen kommersiell nytta med Interpress, men det gjorde Geschke och Warnock som därför bestämde sig för att sluta och arbeta vidare med sina idéer i ett eget bolag.

De vidareutvecklade Interpress och kallade den nya versionen för Postscript, som än i dag är det dominerande protokollet för utskrifter.

Efter Postscript följde flera av de program och standarder som Adobe är kända för i dag: Illustrator lanserades år 1985, medan Photoshop kom år 1989. 1993 fick vi Adobe Acrobat och Adobe Reader, och därmed det i dag så utbredda pdf-formatet.

Adobes grundare Charles Geschke blev 81 år gammal.

Adobes grundare Charles Geschke blev 81 år gammal. Under sin karriär var han med och utvecklade bland mycket annat Photoshop och inte minst dokumentformatet pdf.

© Wikimedia Commons

Kidnappad på parkeringsplatsen

Med tiden blev Adobe kända som ett programvaruföretag med gedigna och pålitliga produkter, och framgången var ett faktum.

Adobe var en sådan succé att två personer tyckte att det var en bra idé att kidnappa Charles Geschke för att sedan begärar en lösensumma för att släppa honom.

Kidnappningen skedde på Adobes parkeringsplats och de två kidnapparna begärd en lösensumma på 650 000 dollar av Geschkes dotter. Efter fyra dagar kunde dock polisen gripa gärningsmännen och frita Geschke. Kidnapparna dömdes till livstidsstraff.

År 2000 slutade Geschke på Adobe, ett år innan John Warnock gjorde samma sak. I dag har Adobe ett marknadsvärde på 250 miljarder dollar.

Kanske är du intresserad av...