Stortest optimeringsprogram komse 032016

Vårstädning ger datorn ny energi

Om datorn inte är lika rask som när den var ny, kan det vara hög tid att optimera operativsystemet. Det enklaste sättet att göra det själv är att investera i ett bra optimeringsprogram.

14 februari 2016

Om du känner dig frustrerad över hur långsam datorn har blivit, kan ett optimeringsprogram visa sig vara det bästa verktyget för att få fart på den igen. Du behöver inte några större kunskaper om hur Windows fungerar eller vad det är som har gjort datorn långsam, eftersom optimeringsprogrammet är designat för att på egen hand ta hand om problemen. Det kan knappast bli enklare.

Vi har testat sex stycken omfattande program som alla är behäftade med en prislapp från 369 kronor och uppåt. Alla fungerar med Windows 10 hela vägen tillbaka till nedlagda Windows XP, och deras uppgift är att sätta fart på datorn och frigöra hårddiskutrymme. Efter hand som en dator används installeras nya program och gamla avinstalleras. Allt detta får en dators prestanda att sjunka. De tekniska orsakerna beror på fragmenterade filer, temporära filer, rester från avinstallerade program och gamla drivrutiner. Det är här som optimeringsprogrammen rycker ut för att städa och fräscha upp operativsystemet.

Kanske är du intresserad av...