Mozilla Firefox-logo

Ny version av Firefox

Sex veckor efter att Firefox 7 lanserades släpper Mozilla nästa version av sin webbläsare. De viktigaste nyheterna i Firefox 8 är förbättrad prestanda, bättre hantering av tillägg och optimerad användning av ramminnet.

13 november 2011

Snabbare och bättre användarkontroll, det är ett par av huvudnyheterna i den senaste versionen av världens näst mest använda webbläsare.

Den förbättrade kontrollen över tillägg innebär bland annat att verktygsfält som inte användaren själv har installerat inaktiveras. Om ett program installerar tillägg i webbläsaren måste alltså användare själv aktivera dem. Det är ett sätt att slippa fenomenet med otaliga verktygsfält som dyker upp utan att man önskar det.

En annan förbättring är att flikar som var öppna när webbläsaren stängdes inte öppnas automatiskt nästa gång om användaren inte själv ber om det.

Enligt analysföretaget Net Applications används Firefox av 22,5 procent av världens webbsurfare. Internet Explorer är populärast med en marknadsandel på över 54 procent. Motsvarande siffra för Chrome är 16,2 procent.

Nästa version av Firefox väntas strax före jul.

Kanske är du intresserad av...