ipod 15 år

iPod fyller 15 år

Den 23 oktober 2001 gick Steve Jobs ut på scenen på en Apple-konferens för att presentera företagets senaste påfund. Läs historien om den ikoniska MP3-spelare.

26 oktober 2016 av Mikkel Jacobsen

Hos Apple tycker de om att visa bilder, och Jobs tog god tid på sig innan allmänheten äntligen fick se iPod för första gången. Manicken som skulle komma att vara synonym med bärbara musikspelare under ett helt årtionde.

2001 var det fortfarande otänkbart att en bärbar musikspelare skulle ha så mycket lagringsutrymme att den kunde innehålla fler än 15-20 sånger i bra kvalitet. Då presenterade Apple sin första iPod med en hårddisk på fem gigabyte - tillräckligt för att lagra upp till 1000 låtar. Och med iTunes definierade Apple hur framtidens digitala musikförsäljning skulle komma att se ut.

Se presentationen av iPod här:

Nutidens musikspelare

Sedan dess har lagringsutrymmet blivit större, formatet mindre, skärmen blev till en pekskärm för att sedan plockas bort helt.

Med tiden har iPhone och andra smartmobiler konkurrerat ut iPod-spelarna och dess konkurrenter, men nutiden hade inte varit densamma utan dem. Troligtvis inte heller den musikindustrin heller.

Kanske är du intresserad av...