KOM_SV_170982-NR04_C_Stortest_Ebogslaesere_Web

Strunta i papper och läs en e-bok

E-böckerna är framtiden – men vad är bäst för att läsa dem: en pekdator, som även kan en massa annat, eller en e-bokläsare, med ett batteri som räcker en evighet och nästan inte väger något? Vi undersöker fyra av varje och ger dig svar.

5 mars 2014

Trots att det handlar om en ganska liten del av den svenska bokförsäljningen, råder det inga tvivel om att de elektroniska böckerna är framtiden, i varje fall om man frågar några av världens största företag. Under flera månader innan Apple lanserade sin storsäljare iPad hade man kört lastbilar med böcker till högkvarteret för att skannas, så att pekdatorn kunde lanseras med en inbyggd och välfylld bokhandel. Google har till dags dato skannat fler än 20 miljoner böcker som är sökbara via deras söktjänst och som kan laddas hem gratis, om de inte omfattas av upphovsrättslagen.

Amazon, världens största butik, erövrade marknaden med sin lilla och omåttligt populära e-bokläsare Kindle. Det har också kommit en Android-baserad pekdator (Kindle Fire), som även kan spela upp musik och film – allt köpt från Amazon.

Sverige är på gång.

I Sverige handlar det fortfarande om storleken på utbudet och de relativt höga bokpriserna. Vem investerar i en aldrig så bra e-bokläsare om det inte finns några böcker? Förlagen ger dock hela tiden ut fler och fler e-böcker, och de elektroniska boklådorna vinner hela tiden ny mark. Man kan naturligtvis läsa sina e-böcker på en vanlig dator, men den är ganska otymplig jämfört med en bok. E-bokläsare är däremot enkla att ta med sig och läsa med en hand, men inte så bra för bildrika böcker eller grafik. En bra pekdator klarar givetvis allt, men den måste laddas ofta och är mycket dyrare. Vi har tittat närmare på både pekdatorer och e-bokläsare, och ger dig en överblick över för- och nackdelar samt vad som är det bästa alternativet just nu. De avancerade pekdatorerna kan generellt sett mer och kostar därför mer – något du givetvis behöver ta med i beräkningarna. I detta test har vi dock behandlat dem som e-bokläsare och inte mätt prestanda för exempelvis film och spel.

Kanske är du intresserad av...