ET Digging

Microsoft hittar utomjording i New Mexico

Kommande dokumentär ska berätta om jakten på världens sämsta spel.

1 maj 2014
New Mexico

Början av 80-talet var en storhetstid för dator- och TV-spel i USA, närmast att jämföra med guldruschen en århundrade tidigare. Störst var konsolen Atari 2600, och 1982 fick Atari och speldesignern Howard Scott Warshaw i uppdrag att göra ett spel som baserade sig på Spielbergs kommande film ET: The Extra-Terrestrial, en film som blev en legendarisk succé. Kort utvecklingstid, bristande resurser och ökan konkurrens gjorde även spelet legendariskt men på ett helt annat sätt - det har gång efter annan röstats fram som det sämsta spelet genom tiderna.

Spelet sägs även ha varit bidragande till att luften gick ur amerikanska marknaden för tv-spel med katastrofal försäljning för hela branschen. Den totala omsättningen sjönk från cirka 3,2 miljarder dollar 1983 till 100 miljoner dollar 1985.

Därefter gör "legenden" gällande att Atari nattetid begravde returnerade exemplar av spelet på en soptipp i New Mexico. Företaget har aldrig bekräftat händelsen.

Nu håller Fuel Entertainment och Microsoft på att skapa en dokumentärfilm om händelsen och ta reda på om begravningen faktiskt har ägt rum, och efter omfattande efterforskningar har man vid utgrävningsarbeten hittat E.T:s begravningsplats i New Mexico.

Dokumentören är en del av Microsofts nystartade satsning på egenproducerade filmer och dokumentärer som kommer att sändas via egna kanaler med början senare i år.

Kanske är du intresserad av...