Med Google Stadia kan du strömma datorspel
Google Stadia

Med Google Stadia slipper du köpa en spelkonsol för att spela på tv:n.

© Google

Google Stadia: Nu kan du strömma dina datorspel

Det kan ha blivit överflödigt att ha en spelkonsol hemma. Nu går det att strömma datorspel direkt till tv, dator eller telefon med Google Stadia.

8 december 2019

Atari 2600, Sega Master System, Super Nintendo, Playstation och Xbox. Listan över spelkonsoler är både lång och fylld med nostalgi.

Nu blandar sig även Google i leken med sin uppfattning om hur en spelkonsol ska vara.

Den heter Google Stadia och skiljer sig väldigt mycket från Sonys Playstation och Microsofts Xbox, som den är tänkt att konkurrera med.

Medan Playstation och Xbox använder kraftfull hårdvara som ansluts till tv:n använder Stadia strömmande innehåll som exempelvis filmtjänsterna Netflix och HBO Nordic, men i stället för filmer och serier är det datorspel som strömmas. 

Så fungerar Google Stadia

Google Stadia fungerar på så sätt att spelen körs på stora kraftfulla servrar som befinner sig någon annanstans i världen, sedan strömmas innehållet till spelarens tv, dator eller till och med mobiltelefon. 

Det enda som behövs för att kunna spela är en väldigt kraftfull internetuppkoppling, en handkontroll och en Chromecast Ultra som kan leverera bilder i hög upplösning. Sedan kan spelaren styra spelet som om det var en vanlig spelkonsol som anslutits till tv:n. 

Initialt finns det 22 spel tillgängliga till Google Stadia. 

Så mycket kostar Google Stadia

Priset för Google Stadia är 1399 kronor vilket inkluderar en handkontroll, en Chromecast Ultra samt tre månader pro-abonnemang. 

Ett pro-abonnemang gör det möjligt att spela i 4K-upplösning med HDR och 5.1 surroundljud samt tillgång till utvalda gratisspel. 

Priset för pro-abonnemanget 99 kronor per månad. Du måste dock fortfarande betala för de spel som du köper, så det handlar inte om en "buffélösning" som exempelvis Netflix utbud.

Det finns även en gratisversion som inte inkluderar några spel och där den maximala upplösning är full hd (1920x1080 pixel). 

Google Stadia finns tillgänglig redan nu i Sverige. Här under kan du se en video som visar hur Stadia fungerar. 

Du kan läsa mer om Google Stadia och köpa den på dess hemsida.

100 klassiska datorspel från 2001

Har du lust att utmana dig själv med gamla datorspel? I Fördelszonen kan du kasta dig över 100 olika spel från 2001 som vi skickade med tidningen en gång i tiden. 

Spelen är utvecklade för Windows XP, vi har spelat dem med Windows 10 men eventuellt kan det dyka upp någon titel som inte fungerar med de senaste Windows-uppdateringarna.

> Hämta de 100 klassiska datorspelen från 2001 i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...