Minecraft

Dataspelsbranschen inget under

Omsättningen ökar och branschen går med vinst för sjätte året i rad.

9 september 2015

Spelutvecklarindex, som släpptes idag av branschorganisationen Dataspelbranschen, visar att den svenska spelbranschen står starkare än någonsin trots den ekonomiska krisen. Under 2014 växte omsättningen med hela 35 procent jämfört med samma period året innan. Det är sjätte året i rad som spelbranschen går med vinst och ökningen är smått ofattbara 800 procent de senaste fem åren. Dock kan siffrorna vara aningen försiktiga eftersom svenska Mojang såldes till Microsoft under året för hisnande 2,5 miljarder dollar, och har i och med det ännu inte släppt sitt bokslut. Spelutvecklarindex har därför kalkylerat utifrån företagets tidigare bokslut, vilket med stor sannolikhet är en allt för återhållsam siffra.

  • Det kan jämföras med en annan omtalad företagsaffär, kinesiska Geelys förvärv av Volvo personvagnar till ett värde av 1,8 miljarder dollar. Det tål att sägas: digitala klossar betingade ett högre värde än självaste kronjuvelen i den svenska industrialismen. Volvo-affären genomfördes 2010, Mojang grundades 2011, skriver Dataspelsbranschens talesperson Per Strömbäck i rapporten.

Den ekonomiska tillväxten är inte det enda som är fortsatt starkt och i tilltagande inom dataspelabranschen, trots finanskrien och den turbulenta marknaden. Även sysselsättningen är fortsatt hög, branschen formligen skriker efter kompetent arbetskraft.

  • Förutom fortsatt stark tillväxt och ökad sysselsättning så stiger andelen kvinnor bland de anställda. Det är fortfarande låga nivåer men antalet personer har ökat närmare 500 procent sedan 2010 så tendensen är stark. Det är till stor del en konsekvens av medvetet arbete från företagen men också ett uttryck för att dataspel inte längre är en domän för unga män, om det någonsin varit fallet. Idag är spel för alla och det syns även i sysselsättningsstatistiken, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Kanske är du intresserad av...