Farlige apps komse 022016

Se över apparnas behörigheter

Är apparna i telefonen så oskyldiga som de utger sig för att vara? De kan faktiskt kräva tillgång till dina bilder och din position för att skicka sms och mängder med annan personlig information. Risken finns att kriminella app-utvecklare stjäl dina pengar. Läs om hur du får ordning på apparna.

11 januari 2016

I en Windows-pc är vi vana att tillåta att program installeras. Dialogrutan som kräver ett medgivande är en säkerhetsfunktion för att skumma program inte ska kunna installera ytterligare program i datorn utan användarens vetskap.

Det fungerar på samma sätt i en modern mobiltelefon, men beroende på om det gäller en Android-telefon eller en iPhone är det stora skillnader på hur användaren tillfrågas. Och svaret kan i sin tur ha en avgörande betydelse ifall appen inte är vad den utger sig för att vara. Accepterar man till exempel att en app får ringa telefonsamtal eller skicka sms från telefonen är risken överhängande att resultatet blir en hög telefonräkning med samtal och sms till innehållsbaserade tjänster. En annan konsekvens kan vara målinriktad reklam, särskilt om en app får tillgång till telefonens gps och därmed vet var användaren befinner sig i förhållande till sugna annonsörer som gärna gör sig påminda i tid och otid. Ett annat problem som dyker upp i media då och då är när barn köper dyra föremål inuti spel bara för att appen ifråga har fått tillstånd att utföra köp.

Kanske är du intresserad av...