World Map Golf

Minigolf ger kartförståelse

Raka linjer blir krökta när världskartor ska bli begripliga.

21 februari 2016

Forskare vid Stockholms universitet har skapat ett mobilspel för att göra det lättare att förstå världskartor och kartprojektioner. Kartor är som bekant platta medan jordklotet inte är det. Detta skapar problem när man ska dra en linje den närmaste vägen mellan två platser, eftersom närmaste vägen på ett klot följer något som kallas storcirklar. När dessa sedan visas på en platt karta ser det ut som att de raka linjerna böjs.

  • Det är därför det på kartan ser ut som en omväg att flyga över Island om man ska till USA från Sverige, trots att det är den kortaste flygvägen, säger Pontus Hennerdal, doktor i geografi och forskare vid Stockholms universitet. Det finns en rad missuppfattningar kring kartor och hur dessa ska utläsas egentligen. För att lära ut hur storcirklar fungerar och kartkontinuitet för världskartor har Pontus Hennerdal har utvecklat mobilspelet World Map Golf.

  • Spelet är som minigolf fast för hela världen. Slår du bollen i en riktning så följer rörelsen en storcirkelbåge, alltså den väg som på ett klot är det närmaste, säger Pontus Hennerdal.

Mer information (på engelska) och länkar till gratisspelet finns på www.worldmaps.se.

Kanske är du intresserad av...