Vilken bärbar dator ska jag välja?

Vilken bärbar dator ska jag välja? PC-tidningen guidar dig till det bästa valet.

Nytt nummer: Stor guide hjälper dig att köpa rätt dator

Det kan kännas som en ogenomtränglig röra att köpa en ny dator. I det nya numret av PC-tidningen guidar vi genom alla detaljer som du måste tänka på. I det nya avsnittet av Google-skolan lär vi dig hur du kan skapa snygga presentationer.

20 juni 2019

Minne, hastighet, storlek och skärmupplösning. Det är bara några av de saker som du behöver vara uppmärksam på när du ska köpa en ny dator. Men i vilken ände ska du börja?

I det nya numret av PC-tidningen guidar vi dig genom allt du behöver tänka på och känna till när du ska investera i en ny dator. 

Vi hjälper dig även att hitta de bästa priserna och de bästa programmen så att din nya dator får en så bra start som möjligt. 

Vilken bärbar dator ska jag välja?

Det viktigaste du måste göra innan du köper en ny dator är att fundera över vad du kommer att använda den till. 

Om du kommer att bära den med dig och använda den när du reser är exempelvis storleken viktig. Om du däremot tänker använda den väldigt stationärt, till exempel på ditt hemmakontor, är storleken inte lika viktig som mycket datorkraft och arbetsminne. 

I rutan här under får du tips om hur mycket arbetsminne din nya dator behöver. Det är bara ett av många tips som finns med i guiden i tidningen. 

Läs också: 5 goda råd när du ska köpa en ny pc

Hur mycket arbetsminne ska datorn ha?

Ordbehandling och e-post

Om du bara tänker använda den nya datorn till att skicka e-post, ordbehandla och surfa på internet, kan du nöja dig med 4 GB RAM. 

För de flesta är dock detta i underkant.

Bildbehandling

Om du - utöver e-post, ordbehandling och internet - tänker använda datorn för att redigera semesterfoton och kortare videoklipp, rekommenderar vi en dator med 8 GB RAM. 

För de flesta är detta den bästa kompromissen mellan pris och prestanda. 

Videoredigering och datorspel

Om du tänker använda den nya datorn för att spela grafiktunga datorspel eller redigera videofilmer i 4K-upplösning, rekommenderar vi att du väljer en dator med 16 eller 32 GB RAM.

Detta är i överkant för de flesta. 

> Läs fler tips och råd för din kommande dator i PC-tidningen nummer 10/2019. Du kan även hitta guiden i Fördelszonen (nedladdning för PC-tidningens läsare)

Mer att läsa i PC-tidningen 10/2019:

 • 8 sidor guide till att köpa en ny dator plus tio sidor stortest av bärbara datorer
 • Et nytt program samt en guide som som avslöjar om du har objudna gäster på ditt trådlösa nätverk
 • En gratis version av programmet Auslogics BoostSpeed 9 (värd 390 kronor) som optimerar din dator och och tar bort onödiga filer - naturligtvis tillsammans med en grundlig guide som hjälper dig att komma i gång. 
 • Guide hur du kan skicka sms från datorn med funktionen Din Telefon
 • Nytt avsnitt av Google-skolan som går på djupet med Google Presentationer, där du kan skapa just snygga presentationer (Som läsare av PC-tidningen kan du läsa de tidigare avsnitten i Fördelszonen)
 • Mängder av nyheter, testar och Fråga Oss.

Få tag på PC-tidningen

PC-tidningen finns att köpa i välsorterade kiosker och i dagligvaruhandeln runt om i hela landet.

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa tidningen direkt i din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med appen kan du även läsa de senaste numren av tidningen.

> Prova PC-tidningen för endast 29 kronor. Du kan även välja något av våra andra erbjudanden där du får en speciell välkomstgåva.

Som prenumerant får du också:

 • Full åtkomst till vårt forum där du kan få svar på alla dina frågor om datorer, internet och tillbehör.
 • En egen hemsida hos SimpleSite.
 • 50 GB lagringsutrymme hos Keepit.
 • Tillgång till hela Fördelszonen med över 400 program, instruktionsfilmer, teckensnitt, bilder, spel och appar – samt steg för steg-instruktioner.
 • Testzonen, där vi kontinuerligt publicerar nya tester av datorer, mobiltelefoner, pekdatorer och tillbehör av alla möjliga slag.
 • De tio senaste numren i digitala utgåvor via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...