Uber hackat

Taxiföretaget Uber har attackerats av hackare.

© Shutterstock

Uber dolde 57 miljoner stulna lösenord

Under 2016 kom hackare över inloggningsuppgifterna för 57 miljoner användare när de bröt sig in i Taxiföretaget Ubers servrar.

Taxiföretaget Uber meddelar nu att hackare bröt sig in i företagets servrar under 2016 och stal inloggningsuppgifterna för 57 miljoner användare.

Uber höll stölden hemlig och valde i stället att betala hackarna 100 000 dollar (cirka 830 000 kronor) för att hackarna skulle radera informationen.

Uber lovar dock att det som stals inte innehåller information om kontokort eller platser. Det som stals omfattar däremot användarnas namn, telefonnummer och e-postadresser.

De senaste nyheterna om IT och samhälle

Uber ber om ursäkt

Uber lovar att den stulna informationen är raderad och att det inte finns någonting som tyder på att några användare har drabbats. Att hemlighålla ett så pass stort intrång från sina kunder sätter dock tilltron till företaget på hårda prov.

– Inget av detta borde har skett. Jag vill inte komma med några bortförklaringar men jag lovar å Ubers vägnar att vi lär oss av våra fel, skriver Ubers vd Dara Khosrowshahi i ett blogginlägg på Ubers hemsida.

Uber finns i många länder och har uppmärksammats för tveksamma beslut om allt från skatteminimering till övervakning av kunder. Enligt Dara Khosrowshahi vill Uber nu lägga gamla skandaler bakom sig och det är därför som de nu berättar om inbrottet och bristen på säkerhet.

– Vi ändrar sättet som vi bedriver verksamheten på. Integritet är det viktigaste i alla våra beslut och vi arbetar hårt för att vinna våra kunders tillit, skriver Dara Khosrowshahi vidare i bloggen.

Få nyheter om datorer och ny teknik hem till dörren med en prenumeration på PC-tidningen. Just nu får du 2 nummer av tidningen och en elegant Bluetoothhögtalare för endast 59:50 kronor. Du sparar hela 407 kronor.

Kanske är du intresserad av...