Norad_tomte

Tomtespaning

Microsoft och amerikanska försvarsmakten spårar rödklädd slädflygare.

21 december 2015

Det började för 60 år sedan med en annons där amerikanska barn kunde ringa till tomten. Misstaget var att fel telefonnummer publicerades, så i stället för att ringa till tomten hamnade barnen på ett hemligt nummer direkt till NORAD (North American Aerospace Defense Command). Operativa chefen, överste Harry Shoup, improviserade och konstaterade med ett gladd HO HO HO till barnen som ringe och berättade var tomten befann sig. Sedan dess har tomtejakten blivit en årlig tradition, och militär personal på NORAD ställer varje år upp som frivilliga för att svara i telefon och de senaste även e-post från nyfikna barn.

Detta kallas för NTS-programmet (Norad Tracks Santa) och är ett årligt uppdrag att spåra Tomtens färd över jorden och rapportera om var han befinner sig vid olika tidpunkter, en uppgift som enligt deras egen utsago har underlättats betydligt i takt med att man har fått tillgång till fler och fler geostationära satelliter, men man hävdar även att man utnyttjar radarsystemet North Warning System, digitala spionkameror samt spaningsflygplan för ändamålet. Nu samarbetar man även med Microsoft som hjälper till med resurser som Bing, Microsoft Edge, Windows Maps, Cortana och Azure Premier Services för att hjälpa NORAD att spåra tomten.

För mer information om spaningsuppdraget, var man kan få tag på spårnings-appar samt tidsfördriv tills tomten kommer, besök webbplatsen www.noradsanta.org.

Kanske är du intresserad av...