Stockholm
© Shutterstock

Stockholm är en av världens mest framtidssäkra städer

Enligt en ny rapport är Stockholm är en av världens mest framtidssäkra städer. Alla de nordiska huvudstäderna är med på topp 50-listan.

9 november 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

En ny lista placerar Stockholm på tredje plats bland världens storstäder när det gäller att vara redo för framtiden.

Det är EasyPark Group, som egentligen utvecklar smarta parkeringslösningar, som har undersökt 500 storstäder och rankat dem efter teknisk utveckling och hållbarhet.

Bland parametrarna finns bland annat kvaliteten på 4G-nätverk, tillgången på smartmobiler, mängden ren energi och intelligenta offentliga transportmedel. 

Läs även: 6 nya Google-produkter skyddar ditt hem

EasyPark kontaktade över 20 000 experter som fick värdera de olika städerna.

Det är framför allt myndigheternas höga digitaliseringsgrad, snabba trådlösa nätverk och miljötänkandet som gör att Stockholm hamnar så högt på listan.

Vad innebär framtidssäker?

EasyPark Group definierar framtidens storstad som en smart stad.

“Vi upptäckte att en smart stad först och främst ska vara digitaliserad, med välutbyggt mobilt 4G-bredband, många Wi-Fi-hotspottar och utbredd användning av smartmobiler. Staden ska vara hållbar med ren energi och utvecklat miljötänkande. Det ska dessutom vara lätt att komma åt offentliga tjänster via internet och medborgarna ska delta aktivt i stadens utveckling”, skriver EasyPark Group i kriterierna för listan.

Alla nordiska länderna är med på listan, som för övrigt toppas av Köpenhamn. Helsingfors kommer på 23:e plats och Oslo hamnar på 34:e plats.

Läs mer om det smarta samhället

Kanske är du intresserad av...