Den smarta städroboten CLOI från LG

Under flera år har robotar som den här varit i aktiv tjänst för att hjälpa passagerare på en sydkoreansk flygplats.

© LG

LG CLOI: Smart robot

LG satsar på robotar och artificiell intelligens, men under den storstilade presentationen i Las Vegas gick den lilla roboten CLOI i stå när den skulle visa vad den kan.

9 januari 2018 av Leif Jonasson

Den sydkoreanska elektronikgigant LG storsatsar nu på artificiell intelligens (AI) och robotar.

Vid den stora pressvisningen på årets elektronikmässa CES i Las Vegas, USA visade LG upp en rad nya produkter.

Visionen har samlingsnamnet ThinQ AI och målet är att LG:s alla nya apparater ska kunna kommunicera med varandra och fungera tillsammans i intelligenta nätverk.

Söta roboten CLOI

– Produkterna ska lära sig av användarna, inte tvärtom, säger LG:s amerikanske marknadschef David VanderWaal och självsäkert la han till att bruksanvisningar hör till historien.

Den lilla hushållsroboten CLOI är en av de produkter som ska göra verklighet av visionen.

Den lilla maskinen kan förstå röstkommandon och bygger med hjälp av sin intelligenta kapacitet en bro mellan hemmet olika smarta enheter: kylskåp, tv-apparater, tvättmaskin, luftkonditionering och belysning – och allt annat som kan tänkas dyka i det smarta hemmet.

Hushållsroboten CLOI från LG

LG:s lilla hushållsrobot CLOI kan varken städa eller diska, men den kan styra upp andra smarta prylar i hemmet.

© LG

LG och demospöket

Att såväl de smarta robotarna som den artificiella intelligensen fortfarande är under utveckling visade sig med all önskvärd tydlighet under LG:s pressvisning. Under demonstrationen av roboten slutade CLOI att fungera och överlämnade därmed åt vår fantasi att föreställa oss vad den kunde ha uträttat om den fungerat.

Om framtidens CLOI ännu är ett dröm, finns det andra prylar via kan prata med. Tv:n till exempel.

LG:s nya toppmodeller kan inte bara visa film, spela upp ljud och strömma från internet, det är också röststyrda och de kan samarbeta med andra enheter i nätverket hemma för att till exempel dämpa belysningen när det är dags för filmvisning.

Bland de många andra nyheterna finns också något som LG kallar för proaktiv service. Det innebär att om en av företagets produkter börjar fallera på något sätt, skickar den automatiskt meddelande till närmaste serviceavdelning för att de ska kunna ingripa innan hela apparaten går sönder.

Läs mer om CES 2018 och om all den nya teknik vi kan sed fram emot i PC-tidningen.

Just nu får du en elegant Bluetooth-högtalare och två nummer av PC-tidningen för endast 59:50 kronor. Du sparar hela 407 kronor.

Kanske är du intresserad av...