Inbrott

Semestertider inte inbrottstider

Facebook ökar inte risken för inbrott.

1 juli 2015

Många känner oro inför att drabbas av inbrott under semestern. Statistiskt sett är risken högst på vinterhalvåret. Under semestern väljer somliga att skriva resedagbok och dela med sig av sina äventyr i sociala medier, något som bland annat försäkringsbolag varnat för. Tilltaget skulle, enligt försäkringsbolagen, uppmärksamma tjuvar på att hemmet står obebott. Ett projekt vid Blekinges tekniska högskola ger dock inget stöd åt den teorin. En av anledningarna skulle kunna vara att Facebook ändrat inställningar så att det blir svårare för obehöriga att komma åt användarnas profiler.

  • Statistiskt sett ökar inte bostadsinbrotten under sommaren, säger Erika Sallander, utredare vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Däremot är det fortfarande viktigt att medverka i grannsamverkan och hämta post, klippa gräset och hålla utkik på gatan, eftersom uppenbart semestertomma hus fortfarande är i riskzonen. Somliga tjuvar är även så fräcka att de smyger in medan ägarna är hemma, om dörren står olåst. Många förvarar nycklar, plånböcker och annat viktigt i hallen, det gör det lätt för tjuven att komma över värdesaker även om man är hemma.

Kanske är du intresserad av...