Datorer i skola

Programmering nytt skolämne

Regeringen vill ha programmering på schemat i grundskolan.

1 oktober 2015

Sverige har i många år utmärkt som IT-nation med många världsledande tjänster och utvecklare, till exempel musiktjänsten Spotify, kommunikationstjänsten Skype, och spelutvecklare som DICE och Minecraft-skaparna Mojang. Detta trots ofta dålig IT-utbildning i skolan. Nu presenterar regeringen via utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), gymnasieminister Aida Hadžiali? (S) och IT-minister Mehmet Kaplan (MP) att skolverket har fått i uppdrag att ta fram en nationell IT-strategi, där ett av målen är att programmering ska vara en del av grundskolans kursplan.

  • Syftet är att få en likvärdig it-försörjning i skolan. Många ligger väldigt långt fram idag, men det är väldigt ojämnt fördelat. Och det är inte tillräckligt bra om vi ska kunna jämföra oss med resten av världen, säger gymnasieminister Aida Hadzialic.

Planen är att programmering i grundskolan inte enbart ska handla om att lära sig skriva kod, utan kurs- och läroplaner ska innehålla saker som problemformulering och -lösning, kreativt och logiskt tänkande. Detta ska även bidra till att förbättra elevernas förmåga att ta till sig information inom andra ämnen.

Den nya IT-strategin ska presenteras av skolverket under våren 2016.

Kanske är du intresserad av...