Tangent med fingeravtryck

Oönskad rekordtillväxt

Illegala tjänster fortfarande ett mycket stort problem.

9 juni 2015

Enligt en ny rapport från Film och TV-branschens Samarbetskommitté (FTVS) ses 280 miljoner filmer och tv-program illegalt i Sverige. Det illegala användandet innebär att filmbranschen förlorar 800 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de totala intäkterna under ett år. Illegal strömning av film och TV-program är idag ett större problem än illegal fildelning, då 19 procent strömmar illegalt medan 17 procent fildelar illegalt.

  • Fildelningen är fortfarande stor, men den har slutat öka. Tillväxten sker inom olaglig strömning. Där går kurvan spikrakt uppåt. Beträffande attityderna i den här frågan så finns det en intressant ironi. Många använder olagliga sajter trots att de tycker att det är fel, säger Per Strömbäck på Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Ofta drivs hemsidorna som erbjuder olagligt strömmade filmer av brottslingar utan andra motiv än att tjäna pengar, och utan intresse av att föra frihetskamper eller stöda några idealistiska tankar. Konsekvensen av den illegala strömningen blir att omsättningen för produktionsbolagen minskar, vilket leder till sämre budget för nyproduktioner. Undersökningen som ligger till grund för rapporten är baserad på 1003 intervjuer tidigare i år där deltagarna var mellan 16 och 79 år.

Kanske är du intresserad av...