Ransomware

Nytt kidnapparvirus kan inte knäckas

Kriminella utpressare har utvecklat en ny typ av kidnapparvirus som krypterar filer så att de aldrig kan låsas upp igen. Säkerhetsföretagen benämner viruset Den svarta döden.

21 mars 2016

Kidnapparvirus är ett av dagens stora hot mot både konsumenter och företag. När ett kidnapparvirus tar sig in i datorn kan det kryptera vissa eller alla typer av dokument och filer. De kriminella upphovsmännen erbjuder sig sedan att dekryptera filerna mot en viss ersättning.

Hittills har säkerhetsföretag som till exempel Cisco och Kaspersky lyckats få fram verktyg som låsa upp filerna utan att de som drabbats behöver betala några lösensummor, men det tycks nu inte gå längre. Kriminella hackare har tagit fram en ny version av det välkända kidnapparviruset TeslaCrypt och säkerhetsföretagen har inte hitta några motmedel mot version 3.01 av viruset.

Kidnapparvirus är internets pest Tidigare har kidnapparvirus sparat krypteringsnycklar på den drabbades datorn, men i den nya versionen tas nyckeln bort så fort filerna har krypterats. Det innebär att det i det närmast är omöjligt att låsa upp filerna – allt för att tvinga de som drabbas att betala stora lösensummor. – Vi kan inte uttrycka det tydligare: Kidnapparvirus är internets version av Den svarta döden, skriver nätverksjätten Cisco i en bloggpost.

Bästa skyddet mot kidnapparvirus * Klicka ALDRIG på länkar i e-post från okända avsändare som du inte litar på. * Uppdatera operativsystemet och alla program regelbundet. * Använd bra och uppdaterade säkerhetsprogram i datorn. * Gör regelbundna säkerhetskopior av viktiga filer och dokument.

>Hämta ditt antivirusprogram här

Kanske är du intresserad av...