Kinect i operationssalen

Utan händer i operationssalen

Microsofts Kinect-teknik på väg in i sjukvården, vilket ska minska infektionsrisken för patienterna.

21 maj 2012

Microsoft utvecklade Kinect-tekniken, möjligheten att kunna spela spel och styra datorer med hand- och kroppsrörelser, främst för sin spelkonsol Xbox 360. Nu håller en rad andra områden på med experiment med den billiga 3D-sensorn. En grupp som arbetar med detta är Siemens Healthcare, som håller på att utveckla en lösning som låter kirurger att bläddra mellan foton och röntgenbilder på en storbildsskärm, zooma in detaljer och rotera tredimensionella bilder utan att behöva röra skärmen eller annan utrustning. Eftersom användaren inte behöver röra något, undviker man infektionsrisker som annars kan förekomma.

Kinect-tekniken är däremot inte anpassad för små precisionsrörelser utan betydligt yvigare rörelser och hoppande. Därför arbetar Siemens med att öka precisisonen under den typen av förhållanden, samt att bättre kunna skilja på vilka händer som tillhör vilka människor och vilka av dessa som ska läsas av.

Efter framgångsrika tester kommer man att inleda tester på riktiga sjukhus men under semirealistiska förhållanden, det vill säga utan patienter.

Kanske är du intresserad av...