Intelligent duschmunstycke från Hydrao
Hydrao Loop duschmunstycke

Hydrao Loop brusehoved

Tre fantasifulla prylar från CES

CES 2017: Elektronikmässan CES bjuder på ett sammelsurium av påhittiga produkter. Vissa är smarta, andra är intressanta medan några är mer eller mindre knasiga. Här är tre av de mer fantasifulla prylarna som visades upp.

11 januari 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Bortåt 4000 företag ställer varje år ut på världens största elektronikmässa CES för att visa nya produkter och framtida tekniker. När så många innovativa företag samlas dyker det alltid upp prylar som är mer eller mindre knasiga.

Årets mässa är inget undantag. Vi har sett massor med prylar som i bästa fall kan kategoriseras som fantasifulla. Här är våra tre favoriter.

Den smarta käppen från Dring varnar anhöriga om användaren ramlar.

Den smarta käppen

Dring Alert System är världens första intelligenta käpp som kan betydligt mer än att bara vara ett stöd för den som har svårt att gå. I käppen finns det en accelerometer som känner av om käppen, och därmed också den som bär käppen, faller till marken.  

Om käppen ramlar larmas en på förvald kontakt, till exempel en släkting, som snabbt kan komma till hjälp eller tillkalla professionell assistans. Om den som bär käppen bara tappar den kan personen ifråga återkalla larmet genom att trycka på en knapp på käppen.


PicoBrew gör det lätt för vem som helst att brygga öl

Hemmabryggeri

Med Picobrew kan vem som helst börja brygga öl. Maskinen kostar 800 dollar (cirka 7700 kronor) och den klarar det mesta i bryggningsprocessen. För att börja brygga öl krävs det så kallade PicoPaks, som innehåller alla ingredienser som krävs. Ett PicoPak kostar runt 250 kronor och ger cirka fem liter öl. När ölet efter ett par timmar är bryggt tillsätts jästen varpå blandningen ska stå i en vecka innan ölet kan tappas upp.

Det finns ett femtiotal olika PicoPaks från en mängd mikrobryggerier i hela världen.


Spara vatten med ljus

Snåla på vatten till discoljus

Vet du hur mycket vatten det egentligen går åt när du duschar? Hydrao är ett duschmunstycke som ska göra det möjligt att på ett enkelt sätt hålla koll på vattenförbrukningen. I duschmunstycke finns det små turbiner som driver lysdioder som skiftar färg allt efter hur mycket vatten som går åt.

När det har gått åt tio liter vatten byter ljuset färg från grönt till blått. Förutom färgkodningen används en speciell teknik för att slunga ut vattnet med mer kraft, så att det går att få högre vattentryck utan att det går åt mer vatten. Hydrao kostar 100 dollar (cirka 950 kronor).

Kanske är du intresserad av...