Rezence 2

Trådlös laddning överallt

Ny teknik gör det möjligt att omvandla nästan varje yta till en trådlös laddare, och en samarbetsgrupp ska säkra standarden.

9 januari 2015
Rezence 1

Las Vegas: Trådlös laddning är i sig ingen nyhet, flera smartmobiler har det till exempel redan inbyggt. En ny standard gör det dock möjligt att ge ännu fler enheter trådlösning laddning, och ska göra själva laddningen enklare. Den nu varande tekniken, den så kallade Qi-standarden, har nämligen ett par nackdelar - enheten som laddas måste ligga åt rätt håll, och en Qi-laddare kan bara ladda en enhet så gången.

Ladda genom tjockt trä A4WP-standarden fungerar däremot på avstånd upp till sex centimeter och kan byggas in i nästan alla icke metalliska ytor. I USA har Starbucks redan börjat erbjuda bord med inbyggda laddare på flera av sina caféer. En av fördelarna med A4WP-tekniken är att den kan ladda lika många enheter som får plats på ytan som erbjuder laddning, och det spelar ingen roll hur enheterna ligger.

Från början fanns det två konkurrerande standarder för trådlös laddning men de har denna vecka gått ihop, så att A4WP blir den generella standarden med stöd från några av de största elektroniktillverkarna. En av dem, Intel, räknar med att börja bygga in tekniken i sina kretsar, vilket skulle leda till att små datorer inte behöver vare sig strömsladdar eller -kontakter. A4WP-produkter börjar komma ut på marknaden under 2015.

Kanske är du intresserad av...